Τουρκία: Νέες εκκαθαρίσεις στο Στράτευμα και την Στρατοχωροφυλακή από τον Ερντογάν

 Για πέμπτη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, η Τουρκική Δικαιοσύνη πραγματοποιεί νέες εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, βάζοντας στο στόχαστρο στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας.

Συνολικά εκδόθηκαν 137 εντάλματα για εν ενεργεία και πρώην στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Στρατοχωροφυλακής που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι διέταξε την σύλληψη 50 υπόπτων στρατιωτικών–τρεις υπολοχαγοί και 47 λοχίες- που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό ByLock, έγραψε η εφημερίδα.

Το γραφείο του εισαγγελέα στο Ικόνιο, την επαρχία αυτή της κεντρικής Τουρκίας, διέταξε την σύλληψη 50 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί για τις επαφές τους με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Τα γραφεία των εισαγγελέων δύο άλλων επαρχιών–της Μούγλας και του Κοτζάελι–διέταξαν τη σύλληψη 15 και 22 στρατιωτικών υπαλλήλων αντίστοιχα.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί αναμένοντας να δικαστούν, ενώ 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εκφράζουν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις καταστολής λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα εξαιτίας των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πηγή Anadolu