Τουρκία: Νέος γύρος εκκαθαρίσεων σε Αεροπορία και Στρατοχωροφυλακή από τον Ενρτογάν

 Νέος γέρος εκκαθαρίσεων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με «Σουλτανικά» φιρμάνια να στοχοποιούν περισσότερους από 120 ενεργεία και πρώην στελέχη των Τουρκικών της Πολεμικής Αεροπορίας και της Στρατοχωροφυλακής.

41 πρώην στελέχη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (07.12.2018) από τις τουρκικές αρχές στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, με την κατηγορία συμμετοχής στο κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκική Κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Οι 41 ήταν μέρος μιας ομάδας 87 πρώην σμηνιών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για τους οποίους η Εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε σήμερα το πρωί εντάλματα σύλληψης για τις φερόμενες διασυνδέσεις τους με το κίνημα Γκιουλέν.

Ταυτοχρονα, οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 41 στελέχη της Στρατοχωροφυλακής, μεταξύ των οποίων δύο ταγματάρχες, δύο λοχαγοί, πέντε υπολοχαγοί και δύο ανθυπολοχαγούς με τις ίδιες κατηγορίες.

Στις 15 Ιουλίου του 2016 σημειώθηκε στην Τουρκία απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Κατεστάλη άμεσα από τις κυβερνητικές δυνάμεις αφήνοντας πίσω της πάνω από 250 νεκρούς και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην απόπειρα αυτή, για την οποία ο ίδιος ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πλήθος καθηγητών, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το αποκαλούμενο FETO (το κίνημα των γκιουλενιστών).

Πηγή Anadolu