Η Τουρκία ζήτησε επισήμως Patriot από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία  υπέβαλε επισήμως στο ΝΑΤΟ αίτημα για την ενίσχυση της αεράμυνάς της με συμμαχικά αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα.Το δημοσιοποίησε πριν από λίγο με την ακόλουθη ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της.

 
21 November 2012                           
PRESS RELEASE
 
In view of the threats and risks posed by the continuing crisis in Syria to our national security and following Council consultations held on 26 June and 3 October 2012 upon our request within the framework of Article 4 of the Washington Treaty, a decision has been taken to formally request NATO to support the augmentation of our national air defence by Allied air defence elements.
            Our request has been formally raised through a letter, which we have today issued at NATO.
            The NATO Council will shortly convene to address our request.     

Το ζητούμενο για την Άγκυρα με το αίτημά της να αναπτυχθούν ΝΑΤΟικοί Πάτριοτ στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν είναι  να αντιμετωπιστεί μια στρατιωτική απειλή από τη Συρία. Αλλά,επισημαίνει ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελιδα της η Ντόυτσε Βέλλε (DW) *, ένα σαφές μήνυμα στήριξης των νατοϊκών συμμάχων της Τουρκίας.

Ακόμη πιο ευνοϊκό για την Άγκυρα είναι το σενάριο ο γερμανικός στρατός να έστελνε πυραύλους Πάτριοτ και στρατιώτες στα τουρκοσυριακά σύνορα,επισημαίνεται.

Ο τουρκικός στρατός είναι μεν καλά εξοπλισμένος και δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται μια επίθεση από τη γειτονική Συρία. Αυτό που επιθυμεί ωστόσο η Άγκυρα είναι η διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία, επισημαίνεται ως βασικό συμπέρασμα στο προαναφερθέν άρθρο!.

Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν στηρίζει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία.