Και αμερικανικοί Patriot στην Τουρκία

Και οι ΗΠΑ θα στείλουν δύο συστοιχίες Patriot αναφέρει σήμερα Σάββατο η τουρκική εφημερίδα  Sabah, ανεβάζοντας σε 6 τις συστοιχίες που θα σταλούν στα Τουρκο-συριακά σύνορα μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ.

Από άλλο ΜΜΕ δεν έχει αναφερθεί κάτι για τις ΗΠΑ πλην πάλι τουρκικών που έχουν πεί ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τις  ΗΠΑ να στείλουν το super αντιβαλλιστικό αερομεταφερόμενο σύστημα του στρατού των ΗΠΑ  THAAD  που προορίζεται για αναχαίτιση σε μεγάλα ύψη -πέραν των ορίων της ατμόσφαιρας-  πυραύλων μέσου βεληνεκούς! Με δύο λόγια το THAAD έχει σχεδιασθεί να αναχαιτίζει επερχόμενους πυραύλους σε μεγάλο ύψος κατά το τελικό στάδιο της τροχιάς προσέγγισης του στόχου. 

Ανεξαρτήτως πάντως αυτού μετά την Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Τουρκία δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot. Όπως πληροφόρησε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, αναφερόμενο στην δήλωση του επικεφαλής του ΥΠΕΞ κ.Frans Timmermans, η σχετική απόφαση είχε εγκριθεί από την ολλανδική κυβέρνηση. Αναμένεται στις επόμενες μέρες η απόφαση να συζητηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων που απαρτίζει την κάτω πτέρυγα του κοινοβουλίου.Ήδη η  κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε το σχέδιο παροχής στην Τουρκία  δύο πυραυλικών εγκαταστάσεων Patriot, ενώ απομένει η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου όπου το θέμα θα συζητηθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα εγκατασταθούν στα τουρκικό-συριακά σύνορα αρχές του 2013.

Μιλούν για …»παραχώρηση» Patriot!

Ο τουρκικός τύπος  επιχειρεί, για εσωτερικούς λόγους  να μιλά πολλές φορές για δήθεν »παραχώρηση» Πάτριοτ και όχι για αποστολή συστημάτων, τον έλεγχο των οποίων σε πολύ μεγάλο βαθμό – αν όχι πλήρως – θα έχει το ΝΑΤΟ δια των χωρών-κατόχων.Επίσης  »φουσκώνει»  τον αριθμό των ξένων στρατιωτών-χρηστών των Πάτριοτ, γράφοντας  μαζί για εντυπωσιασμό, και τους …γιατρούς και τις…νοσοκόμες που θα πάνε μαζί: Λένε λοιπόν ότι θα πάνε στην Τουρκία 1.000 και πλέον στρατιώτες από τις ΗΠΑ , την Γερμανία και την Ολλανδία.Η Ολλανδία  θα στείλει μέχρι 360 στρατιωτικούς ειδικούς για την λειτουργία και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Η τουρκική «Χουριέτ» σημειώνει -ορθώς- ότι ο συνολικός αριθμός του γερμανικού προσωπικού στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού και του προσωπικού υποστήριξης θα φθάσει τους 350- η τηλεόραση ΤRΤ ανέφερε 400.Η γερμανική κυβέρνηση πάντως ενέκρινε την αποστολή δύο συστοιχιών Patriot και 170 στρατιωτικών για την υποστήριξη της λειτουργίας τους…

Η ακριβής τοποθεσία εγκατάστασης των Patriot δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ακριβώς.Κατά την Σαμπάχ όμως  οι 6 συστοιχίες Patriot  θα τοποθετηθούν σε 6 ξεχωριστές βάσεις στα σύνορα με την Συρία . Οι 3 από τις συστοιχίες υποστηρίζεται ότι θα τοποθετηθούν στο Κιουρετζικ της Μαλάτια, στην αεροπορική βάση Εράτς καθώς και στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι άλλες 3 θα τοποθετηθούν σε τομείς που, ‘οπως λεει,  περιέχουν ρίσκο που καθόρισε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Πάλι τα περί  χημικών…
 
Οι πύραυλοι,αναφέρει η Σαμπάχ, θα τοποθετηθούν για να δημιουργήσουν αποτρεπτικότητα κατά των χημικών όπλων της Συρίας. Σύμφωνα με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις η πιο κοντινή απειλή για την Τουρκία είναι η αποθήκη χημικών όπλων που βρίσκεται στο Χαλέπι . Οι Patriot που είναι αμυντικής και μόνο σκοπιμότητας μπορούν και κτυπούν πυραύλους που κινούνται 5 φορές ταχύτερα από τον ήχο.