Τουρκία: Παζάρι για τα αντιπυραυλικά ανησυχία για τα F 35

Η Τουρκία “παζαρεύει” ακόμη την προμήθεια αντιπυραυλικών-αντιαεροποτικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Χρησιμοποιώντας την Κίνα και τα συστήματα που θέλει να πουλήσει ως “φόβητρο” για την Δύση ,προσπαθεί να κερδίσει όχι μόνο χαμηλότερες τιμές. Η απόφαση πάει από αναβολή σε αναβολή και τώρα έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του 2015.

Η Άγκυρα τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε ανακοινώσει συμφωνία με την Κίνα και την εταιρεία Precision Machinery Import Export Corp (CPMIEC), για την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων. Η ανακοίνωση προκάλεσε…ανατριχίλα στην Δύση,ειδικά στις ΗΠΑ ,αλλά και στο NATO . Μετά από πιέσεις η Τουρκία έκανε πίσω και ξανάρχισε τις διαπραγματεύσεις αξιολογώντας συστήματα και από την Δύση.

Μετά από την διαδικασία αξιολόγησης οι κινέζοι εξακολουθούν να είναι πλειοδότες ,με δεύτερους τους Γάλλους και τελευταίους τους αμερικανούς της Raytheon και της Lockheed Martin. Οι κινέζοι έχουν δώσει μια προσφορά $ 3.440.000.000.

Ανησυχία για το F 35

Την ίδια ώρα ο Sedat Güldoğan, αναπληρωτής υφυπουργός στην γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του F 35,που οι Τούρκοι περιμένουν πως και πως.

«Το πρόγραμμα έχει κάποιες δυσκολίες σ΄ ότι αφορά στην τιμή και στον χρόνο ανάπτυξής του. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα και θα παραλάβουμε τα αεροσκάφη”.

Η Τουρκία είναι εταίρος του προγράμματος JSF που κατασκευάζει το F-35 . Θα αγοράσει 100 αεροσκάφη στα επόμενα 10 χρόνια, ξοδεύοντας περίπου 16 δις δολάρια.