Τουρκία: Ποινικοποιούν και την ακινησία!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στα …5-6 λεπτά  θα περιοριστεί η διαμαρτυρία των βουβών και ακίνητων Τούρκων που ξεκίνησε ο  χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούμ που έγινε αμέσως γνωστός παγκοσμίως από το Twitter, Facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως «the standing man».

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Μπουλέντ Αρίντς, αναφερόμενος στον τρόπο διαμαρτυρίας με τον »ακίνητο άνθρωπο», έφτασε στο σημείο να εισηγηθεί η πολύωρη διαμαρτυρία να περιοριστεί σε λίγα λεπτά για …να μην κινδυνεύει η …υγεία των διαδηλωτών από την …ορθοστασία αλλά και την …δουλειά τους !!!

Συγκεκριμένα είπε ο κ. Αριντς: «Προσελκύει την προσοχή το γεγονός ότι εδώ και δύο μέρες παρουσιάζεται αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας, ο οποίος δεν είναι μία εκδήλωση διαμαρτυρίας με βία. Είναι ένας ειρηνικός τρόπος διαμαρτυρίας. Και κάτι τέτοιο δε μπορεί να κατηγορηθεί. Είχα δηλώσει και παλαιότερα ότι, αντιμετωπίσαμε με κατανόηση και τη διαμαρτυρία για τα δέντρα του πάρκου Γκεζί, όμως αργότερα η διαμαρτυρία αυτή άλλαξε μορφή και οδήγησε, ακόμα και στην απώλεια ζωών. Αυτά δεν μπορούν να επικροτηθούν. Τώρα εάν σταμάτησαν οι εκδηλώσεις βίας και οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν μήνυμα μ’ αυτόν τον τρόπο, το να στέκονται ακίνητοι, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με κατανόηση, αρκεί να μη βρίσκονται σε σημεία που θα εμποδίζουν την κυκλοφορία και το πέρασμα των ανθρώπων. Επίσης έχει σημασία και η δική τους υγεία. Δε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, παραμένοντας επί ώρες όρθιοι και ακίνητοι. Οι οκτώ ώρες παραμονής στην ίδια θέση και πλήρως ακίνητοι είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να στέκονται 5-6 λεπτά και να φεύγουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά. Πως μπορούν και στέκονται επί οκτώ ώρες; Από πού κερδίζουν τα προς το ζειν;>>

CHP: <<ένας ακίνητος άνθρωπος μπορεί να τρομάξει ένα δικτάτορα>>

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Χαλούκ Κοτς, απαντώντας σε γενικώτερες επικρίσεις του ΑΚΡ είπε μεταξύ άλλων : Ο κ. Ερντογάν  εξοργίζεται, ακόμα και με τον »ακίνητο» που διαμαρτύρεται, με τον τρόπο αυτό, στην πλατεία του Ταξίμ .Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, η Δημοκρατία που εσύ μισείς είναι κάτι τέτοιο. Καμιά φορά και ένας ακίνητος άνθρωπος μπορεί να τρομάξει ένα δικτάτορα. Ότι κι αν κάνεις, φίλε, εσύ πλέον ηττήθηκες. Αυτό είναι άκρως ξεκάθαρο. Μη ρεζιλεύετε άλλο την Τουρκία στον έξω κόσμο».

Ακόμα απαντώντας στον Υπουργό του Ερντογαν κ. Μπαγίς που είχε πει  ειρωνικά για τον  »ακίνητο διαδηλωτή», Ερντέμ Γκιουντουμ,  »ας το φέρουν τουλάχιστον στην ηγεσία του CHP, γιατί σίγουρα εκείνο θα λειτουργήσει πιο σωστά από το ίδιο το CHP», ειπε με την ίδια δόση ειρωνίας:. «Γιατί ο Μπαγίς παραμένει ακόμα σε εκείνη τη θέση; Ένας άνθρωπος που δεν ωφελεί σε τίποτα, δε θα πρέπει να καταλαμβάνει μία τέτοια θέση».
 
Ο κ. Κοτς, συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Ερντογάν έχει χάσει την ικανότητα διοίκησης και έχει μετατραπεί σε μία πολιτική γελοιογραφία.