Τουρκία : Προς αλλαγή στάσης στη Συρία μετά από τη συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Μετά τα << άδεια χέρια>> που γύρισε ο  Ερντογάν από την Ουάσιγκτον όσον αφορά το Συριακό  στην Άγκυρα ετοιμάζονται για την μεγάλη <<κωλοτούμπα>> : Ήδη οι πιο ψύχραιμοι στο θέμα αυτό αναλυτές ανέλαβαν να κάνουν , υπό μορφή δημοσιογραφικών προσεγγίσεων, <<εισηγήσεις¨¨ για την ανάγκη   <<αναπροσαρμογής>>, όπως γράφουν, της πολιτικής της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας. 

Για παράδειγμα την αναπροσαρμογή αυτή << θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά η Τουρκία>> επισημαίνει ο κ.  Sahin Alpay, συντάκτης της εφημερίδας Zaman. Από τα ισχύοντα δεδομένα, γράφει,  προκύπτει πλέον ότι το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία είναι πολύ ισχυρότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ η Αντιπολίτευση παραμένει αδύναμη να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις. Παράλληλα, τονίζει, είναι πλέον σαφές, ότι η Ρωσία και το Ιράν είναι δύο δυνάμεις αποφασισμένες να υποστηρίξουν το καθεστώς του Άσαντ.

Τα βήματα αναπροσαρμογής
Με το σκεπτικό ότι η ένταση στη Συρία δε πρόκειται να καταλαγιάζει σύντομα, η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ.Alpay, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αλλαγή της πολιτικής της στο Συριακό, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τα εξής :    
 
1. Η Τουρκία μπορεί να στηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης που έχουν δρομολογήσει οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη Γενεύη για τον προσεχή Ιούνιο.
2. Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί κατά την τρέχουσα χρονιά, οπότε η Τουρκία θα πρέπει να αιτηθεί τη βοήθεια διεθνών οργανισμών.
3. Καθώς η κρίση στη Συρία, έχει επεκταθεί, κατά τα φαινόμενα, και στις τουρκικές περιοχές του Γκαζίαντεπ, του Τσιλβέγκιουζου και του Ρεϊνχανλί, η τουρκική Κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα αναγκάστηκε να καταφύγει σε τακτικές συμφιλίωσης με τους Κούρδους, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο να επιλέξει την ίδια οδό συμφιλίωσης με τους Αλεβίτες. Μεταρρυθμίσεις, προσανατολισμένες στην αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε Κούρδους και Αλεβίτες, είναι σημαντικό βήμα, όχι μόνο για τη Δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας, επισημαίνεται.
  Μόνη σταθερά, η αβεβαιότητα…
Διπλωμάτες εκτιμούν ότι η στροφή της Άγκυρας  έχει να κάνει με τις πιέσεις που δέχθηκε στις ΗΠΑ που φαίνεται ότι έχουν καταλάβει το αδιέξοδο ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο μιας στρατιωτικής δράσης που θα ήθελε η Τουρκία. Βεβαίως όλα αυτά εμπεριέχουν μια δυναμική – και άλλες τυχόν κρυφές πτυχές – που καθιστούν αβέβαιες τις διαπιστώσεις που σήμερα θεωρούνται σίγουρες…Διότι  κανείς δεν ξέρει αν, πέρα από όσα φαίνονται  υπάρχει »κρυφή αντζέντα» π.χ. της Ουάσιγκτον ή  άλλου παίχτη της περιοχής