Τουρκία: Ψάχνουν Κούρδους με RF 4

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Επιχείρηση για εντοπισμό ναρκωτικών με 800 στρατιώτες, υποστηριζόμενοι δια αέρος, βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς την Παρασκευή στο Ντιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας, δημιουργώντας ωστόσο σε ανεξάρτητους αναλυτές υποψίες ότι πιθανότατα συνδυάστηκε με »καλυμμένη » επιχείρηση παρακολούθησης της αποχώρησης ανταρτών του ΡΚΚ.Η εκδοχή της συνδυασμένης επιχείρησης ενισχύεται,σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, από το ότι την ίδια ώρα σε άλλη περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη άλλη κατασκοπευτική επιχείρηση με αεροφωτογραφικά Φάντομ RF-4 με καθαρή αποστολή να αποτυπώσουν τις θέσεις του ΡΚΚ.

Κατά την κατασκοπευτική επιχείρηση – για την οποία αναμένεται να υπάρξει διαμαρτυρία από την πλευρά των Κούρδων – οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από τρεις εβδομάδες, οργάνωσαν νέα αναγνωριστική επιχείρηση προς τους στόχους ΡΚΚ, στο Βόρειο Ιράκ. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ευθέως ότι  οι πτήσεις που έγιναν έχουν σχέση με τη διαπίστωση της κινητικότητας του ΡΚΚ και των εξελίξεων αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, αεροσκάφη τύπου RF-4, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματοποίησαν , σχεδιασμένη αναγνωριστική επιχείρηση στις περιοχές Καντίλ, Ζαπ και Αβασίν, του Βόρειου Ιράκ. 
 Με την τελευταία επιχείρηση αναγνώρισης θα συγκριθεί η κατάσταση και η αλλαγή στην περιοχή με αυτήν που είχε διαπιστωθεί κατά την αναγνωριστική επιχείρηση που είχε γίνει πριν τρεις εβδομάδες.

Η επιχείρηση «Narko terror»

Τώρα σε ότι αφορά την άλλη επιχείρηση είχε πλούσια αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό ναρκωτικών, αφού  ξεριζώθηκαν πάνω από  1 εκ. δενδρύλια χασίς. Η έρευνα έγινε σε έξι χωριά, σε δασική περιοχή, των επαρχιών Λίτζε, Χάνι και Κοτζάκιοϊ του Ντιάρμπακιρ.
Στην επιχείρηση, που δόθηκε η ονομασία «Narko terror», χρησιμοποιήθηκαν και δύο ελικόπτερα Sikorsky. Η επιχείρηση έγινε για τις καλλιεργημένες περιοχές μέσα σε δασώδεις περιοχές, που είχαν διαπιστωθεί εκ των προτέρων. 

1,1 εκ. δενδρύλια!

Στις εργασίες για την εξασφάλιση πληροφοριών υπήρξε και υποστήριξη της περιφερειακής αρχής της ΜΙΤ. Όλες οι πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν, αξιολογήθηκαν από το αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής της περιοχής και ξεκίνησε η υποστηριζόμενη, δια αέρος, επιχείρηση. Σ’ αυτήν έλαβαν μέρος στρατιωτικές μονάδες από το Ντιάρμπακιρ και το Μάρντιν και χρησιμοποιήθηκαν και 20 θωρακισμένα οχήματα Cobra.

Κατά την επιχείρηση, βρέθηκαν  552.750 ρίζες ινδικής κάνναβης σε έκταση 55 στρεμμάτων, στο χωριό Ουτσαρλί του Λίντζε.  Σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, η ποσότητα που βρέθηκε είναι 1.124.100 ρίζες ινδικής κάνναβης.

Ελλειψη εμπιστοσύνης

Εκτιμάται από αναλυτές ότι οι πληροφορίες για τα καλλιεργούμενα δενδρύλια  ήταν το κάλυμμα και η αφορμή να κινηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας και να ψάχνουν τυχόν κρυμμενους αντάρτες ή θέσεις με οπλισμό κ.α.Και αυτό διότι δεν θέλουν να προκαλούν τους Κουρδους με ευθείες επιχειρήσεις αναγνώρισης που προδίδουν έλλειψη εμπιστοσύνης.