Τουρκία: Πτώση των εξαγωγών λόγω ελληνικών εκλογών!

Μεγάλη πτώση, κατά 9,8%, σημείωσαν οι τουρκικές εξαγωγές τον Ιανουάριο του 2015. Σε καθαρούς αριθμούς η πτώση μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 10,8 δισ. δολαρίων για την τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση, της τάξης του 2,5%, κατά μέσο όρο, σε όλη τη διάρκεια του 2014, αλλά η νέα χρονιά άρχισε με εξαιρετικά δυσμενείς προοπτικές.

Βασική αιτία, σύμφωνα με τους Τούρκους, της πτώσης είναι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, συνέπεια των ελληνικών εκλογών. Οι Τούρκοι εξαγωγείς που συναλλάσσονταν σε ευρώ με ευρωπαϊκές χώρες, έχασαν σημαντικά ποσά.

Επίσης οι εξαγωγείς αναφέρθηκαν στην αστάθεια της πολιτικής των βασικών επιτοκίων χορηγήσεων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, συνεπεία πολιτικών πιέσεων από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Τουρκία εξάγει τα περισσότερα προϊόντα της στη Γερμανία, το Ιράκ, τη Βρετανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Σε σχέση με το 2013 όμως, οι εξαγωγές προς τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12%, ενώ αυτές προς το Ιράκ κατά 16%.

Πτώση παρουσίασαν και οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ιταλία και τη Βρετανία, αλλά σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό. Αντίθετα αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς το Ιράν, σημάδι πως οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε φάση αναθέρμανσης.

Πηγή: Zaman
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert