Τουρκία: Φακέλωμα στις προσλήψεις υπαλληλων!

Κατηγορίες προσάπτει στην τουρκική  κυβέρνηση η εφημερίδα Ζαμάν ότι προχωρά σε διορισμούς υπαλλήλων, βάσει μιας «λίστας χρωμάτων»!
Μάλιστα η  εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφο του 2013, όπου φαίνεται οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να κατηγοριοποιούνται ως «μπλε» , «πράσινοι» ή «κόκκινοι» .Με το κόκκινο «σημαδεύονται» οι Αλεβίτες, οι εθνικιστές και οι Κούρδοι. Με αυτό το στοιχείο ουσιαστικά αποκτούν υπόσταση οι κατηγορίες, όπως επισημαινεται από αναλυτές.

 Τέτοιου είδους διακριτικές συμπεριφορές, δε συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει και εφαρμόζει η Τουρκία, δήλωσε σχετικά ο κ. Ταχίρ Ελτσί, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ.

Στο μεταξύ, ο Τουρκος Υπουργός Εσωτερικών κ. Εφκάν Αλά έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό, ότι ελέγχεται το προφίλ των πολιτών που αναζητούν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. «Η κρατική διαχείριση είναι μια σοβαρή επιχείρηση. Αν υπάρχουν τέτοια έγγραφα, θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα, αλλά αυτό δεν είναι τρόπος για να λειτουργήσει ένα κράτος. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση του συστήματος το γνωρίζουν. Το φακέλωμα είναι κάτι που συνέβη μόνο στην εποχή πραξικοπημάτων», δήλωσε ο κ. Αλά. 

Ωστόσο οι χαρακτηρισμοί στο έγγραφο περί άλλων …μιλούν!