Τουρκία: Στοιχεία – σοκ για τις «ανήλικες νύφες»

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις ανήλικες νύφες στην Τουρκία που  συγκλονίζεται  έπειτα από τον πρόσφατο τραγικό θάνατο της 14 χρονης Καντέρ Ερτέν στην επαρχεία Σιιρτ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 17.648 κορίτσια κάτω των 15 ετών έγιναν μητέρες το διάστημα μεταξύ 2001 και 2012 ενώ 130.000 κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύτηκαν στην Τουρκία τα τελευταία 3 χρόνια!
 
Η τουρκική κυβέρνηση – υπό την πίεση και της διεθνούς κοινής γνώμης και των εκθέσεων της ΕΕ- επεξεργάζεται πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανήλικων νυφών και της παιδικής κακοποίησης. Ένα ειδικό κέντρο πληροφόρησης θα δημιουργηθεί προκειμένου να παρακολουθεί παιδιά υψηλού κινδύνου. Το Υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του θα δημιουργήσει κοινωνικές υπηρεσίες στα σχολεία.
 
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας  (Diyanet) προειδοποίησε τους ιμάμηδες να μην τελούν γάμους ανηλίκων και τόνισε ότι οι ιμάμηδες που θα παρακούσουν την προειδοποίηση θα θεωρηθούν υπεύθυνοι.

Να θυμίσουμε ότι η  Καντέρ Ερτέν, παντρεύτηκε σε ηλικία 12 ετών ενώ ένα χρόνο μετά έγινε μητέρα. Βρέθηκε πυροβολημένη στο κεφάλι στα 14, λίγο μετά από τον θάνατο του πρόωρου δεύτερου παιδιού της.