ΤΟΥΡΚΙΑ: 40 στρατηγοί πτέραρχοι και ναύαρχοι ύποπτοι για συνεργασία με Γκιουλέν

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σάλο – και πολλές αντιδράσεις – έχει προκαλέσει στην Τουρκία η αποκάλυψη εφημερίδας ότι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας »ειδικής δύναμης, που συστάθηκε με οδηγία του Τούρκου Πρωθυπουργού,  40 στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι μεταξύ των οποίων και  ένας Διοικητής Οπλου (Αρχηγός) βρίσκεται σε συνεργασία με την <<παράλληλη δομή>> , όπως ονομάζεται από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ το <<κίνημα Γκιουλέν>>,του αυτοεξόριστου δηλαδή ιμάμη που τα έσπασε τελευταία με τον κ. Ερντογάν και βρίσκονται σε κόντρα <<ζωής και θανάτου>>.

Με διασυνδέσεις το 50%;

 Οι αποκαλύψεις της Aksam είχαν ως αποτέλεσμα να  κυκλοφορήσουν νέες πληροφορίες ότι το 50% των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει διασυνδέσεις με την <<παράλληλη δομή>> του Γκιουλέν και ότι ένας στους δύο στρατιωτικούς, από επίπεδο συνταγματάρχη και σε κατώτερο βαθμό, έχει ανάμιξη με την οργάνωση αυτή. Το ποσοστό αυτό, αναφέρθηκε,  είναι υψηλότερο στη Στρατοχωροφυλακή. Όσον αφορά, δε, στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη ελέχθη πως αυτή συνεργάζεται με την <<παράλληλη δομή>>.
 
Οι πληροφορίες αυτές όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν σάλο σε πολλά επίπεδα ιδίως  σε μια εποχή που η Τουρκία είναι »ανοιχτή » σε πολλά μέτωπα που εξελίσσονται περιμετρικά της :Συρία, Ιράκ , δράση τζιχαντιστών με τις απαγωγές Τούρκων, Ιράν κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό  και μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών η παρέμβαση και του Τούρκου Προέδρου κ. Γκιούλ και του Γενικού Επιτελείου ήταν μονόδρομος. Έτσι εκδόθηκαν ανακοινώσεις που επιχειρούν να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις…

Ο κ. Γκιούλ 

Από την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανακοινώθηκαν χθες  τα εξής:
 
«Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας θεώρησε ως μεγάλη ανευθυνότητα και λυπήθηκε σε μεγάλο βαθμό για το δημοσίευμα σημερινής (χθεσινής) εφημερίδας ότι στο ανώτατο επίπεδο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπάρχουν διασυνδέσεις με την παράλληλη δομή.
 
Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας υπενθύμισε ότι αυτήν την περίοδο που βιώνονται στην περιοχή μας έκτακτες εξελίξεις θα πρέπει να επιδεικνύεται περισσότερη προσοχή και επιμέλεια, από κάθε άλλη φορά, στα δημοσιεύματα αναφορικά με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν εγγύηση των εθνικών μας συμφερόντων.»
 
Γενικό Επιτελείο :<<Ήξεις αφήξεις>>…

Ανακοίνωση εξεδόθη επίσης, σχετικά με το θέμα, από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, η οποία με τον δικό της τρόπο και …επιβεβαιώνει και …διαψεύδει :
 
«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς που περιέχουν μία προσπάθεια δημιουργίας αρνητικής αντίληψης, όσον αφορά στη θεσμική ταυτότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των μελών αυτής. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, πιστές στις συνταγματικές αρχές και στην υπηρεσία του ύψιστου τουρκικού έθνους και του κράτους, είναι ένας συνταγματικός θεσμός, που ασκεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται μόνο με τους νόμους και τις οδηγίες της κυβέρνησης.
 
Πιστεύουμε ότι η εκκαθάριση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από κάθε είδους ανατρεπτικά, διαμελιστικά και παράνομα άτομα και δημιουργίες, είναι νόμιμο καθήκον και ευθύνη. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στέκονται πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, στο οποίο αποδίδουν μεγάλη σημασία και θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι.
 
Πιστεύουμε πως σκόπιμες ειδήσεις, που δε βασίζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία, καθώς και σχόλια αυτού του είδους, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, στο ανώτατο βαθμό, από τον κάθε πολίτη μας που αποδίδει σημασία στην ουσία και όχι στα λόγια, και στην ενότητα και ομοψυχία της χώρας μας, έτσι ώστε να μη φθείρονται οι υπαγόμενοι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και να μην οδηγούν τα θέματα αυτά σε διασπάσεις>>. 

Διαβάστε ακόμη:

40.000 αστυνομικούς «τρώει» ο Ερντογάν ως οπαδούς του Γκιουλέν