ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνεχίζεται η κράτηση πανεπιστημιακών!

Η τουρκική αστυνομία παρέτεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας την κράτηση επτά στελεχών επιχειρήσεων και διοικητικών στελεχών των πανεπιστημίων στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με στόχο τους υποστηρικτές ενός ιεροκήρυκα που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι συνωμοτεί για την ανατροπή του.

Η αστυνομία πήρε τον Μεμντούχ Μποϊντάκ, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Boydak Holding, που εκτείνεται από τον χώρο των επίπλων μέχρι τα καλώδια, και άλλους έξι για ιατρικούς ελέγχους ρουτίνας στις 6 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το Ανατολή, η έρευνα έχει στόχο μια «παράλληλη κρατική δομή» που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, συντηρούσε ο Γκιουλέν στο δικαστικό σύστημα, στην αστυνομία, στα μέσα ενημέρωσης και στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, η επιχείρηση είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους επικριτές του Ερντογάν ως προσπάθεια καταστολής των αντιπάλων του λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στις οποίες το κόμμα που ίδρυσε, το AK, επιδιώκει να ξανακερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κανάλι CNN Turk ανάφερε πως οι προσαχθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο γύρω στο μεσημέρι. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η προσωρινή κράτησή τους ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στο κέντρο της έρευνας βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Μελικσάχ, του διοικητικού συμβουλίου του οποίου ηγείται ο Μποϊντάκ.
Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το πανεπιστήμιο αρνείται την κατηγορία για «κλοπή μέσω απαλλοτρίωσης» ακίνητης περιουσίας.

«Είναι μια επιχείρηση διαμόρφωσης αντιλήψεων και ένα νομικό σκάνδαλο», ανέφερε, προσθέτοντας πως η έρευνα που διεξάγεται στην πανεπιστημιούπολη είναι παράνομη και πως θα καταθέσει επίσημη προσφυγή.

Οι αρχές επανέλαβαν τις οχλήσεις εταιριών που συνδέονται με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν, στο οποίο συγχωνεύονται οι συντηρητικές ισλαμικές αξίες με μία φιλοδυτική άποψη, και το οποίο ελέγχει εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Οι πρόσφατες επιδρομές της αστυνομίας είχαν ως στόχο εταιρίες που συνδέονται με τον Γκιουλέν όπως ο όμιλος Koza Ipek Holding, που εκτείνεται από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις μέχρι τα μέσα ενημέρωσης, και ο Kaynak Holding, που ασχολείται με τις εκδόσεις.

Η καταστολή των οπαδών του Γκιουλέν συμπίπτει με τις φονικές συγκρούσεις που σημειώνονται καθημερινά στη νοτιοανατολική Τουρκία ανάμεσα σε αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τις δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Ιούλιο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι έχουν σχέσεις με το PKK. Ο Γκιουλέν το αρνείται και χαρακτηρίζει και ο ίδιος το PKK
τρομοκρατική οργάνωση.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εταιρία Metropoll αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι το κίνημα του Γκιουλέν κατατάσσεται χαμηλά μεταξύ των μεγάλων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Σύμφωνα με το 42,2% των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η «τρομοκρατία/το PKK» και ακολουθεί η οικονομία με 22,4%. Το κίνημα του Γκιουλέν κατατάσσεται 13ο με μόλις το 0,2% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ