Τουρκία: Σύντομα θα εξαπολυθεί πλήρης επίθεση κατά των τζιχαντιστών

Μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών καταφθάνουν στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις

Onalert Newsroom
Τουρκία: Σύντομα θα εξαπολυθεί πλήρης επίθεση κατά των τζιχαντιστών

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών καταφθάνουν στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις και μία πλήρης επιχείρηση εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα εξαπολυθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία ενέκρινε επίσημα τη χρήση των αεροπορικών βάσεών της από αεροσκάφη των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο τέλος του περασμένου μήνα, καταγράφοντας μία σημαντική αλλαγή πολιτικής έπειτα από χρόνια κατά τα οποία επιδείκνυε απροθυμία να αναλάβει έναν ρόλο πρώτης γραμμής εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη βόρεια Συρία.

“Ως τμήμα της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ, έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το άνοιγμα των βάσεών μας, ιδιαίτερα του Ιντσιρλίκ”, δήλωσε ο Νταβούτογλου στην κρατική ραδιοτηλεόραση TRT, αναφερόμενος σε μία μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στα Άδανα (νότια Τουρκία).
“Βλέπουμε ότι καταφθάνουν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σύντομα θα εξαπολύσουμε μία πλήρη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους συνολικά”, δήλωσε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μαλαισία για την ετήσια σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδια για την παροχή αεροπορικής κάλυψης σε μία ομάδα εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ σύρων ανταρτών και εκδιώκουν από κοινού μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μία λωρίδα στη βόρεια Συρία έκτασης περίπου 80 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Διπλωμάτες που γνωρίζουν τα σχέδια λένε πως η αποκοπή της πρόσβασης του Ισλαμικού Κράτος στα σύνορα, από τα οποία διέρχονται ξένοι μαχητές και εφόδια, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στον πόλεμο κατά των μαχητών.

Υπάρχουν ωστόσο μεγάλες προκλήσεις.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε χθες πως έχει ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους αντάρτες που έχουν εκπαιδευθεί από τον στρατό της συνελήφθησαν από μαχητές της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, του Μετώπου Νούσρα, τονίζοντας πόσο ευάλωτη είναι μία ομάδα που θεωρείται ότι αριθμεί λιγότερα από 60 μέλη και η οποία αναπτύχθηκε στο πεδίο της μάχης μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια»

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον στενό διάλογο τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η νέα ισορροπία δυνάμεων στις ΗΠΑ δημιουργεί ελπίδες για ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμά πως η ενισχυμένη οικονομική και στρατιωτική συνδρομή από το αμερικανικό Κονγκρέσο ενδέχεται να ωθήσει τη Ρωσία προς πιθανές διαπραγματεύσεις

Οι επίδοξοι διεκδικητές του χρίσματος Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει προεδρικών εκλογών του 2028
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το «μπλε τσουνάμι» φέρνει ανακατατάξεις σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για το χρίσμα ενόψει προεδρικών εκλογών το 2028

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αποδίδοντάς το μέσω ανάρτησης στο X στον αντιδημοφιλή πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν