ΤΟΥΡΚΙΑ: ο «πόλεμος» με τη Συρία κοστίζει πολλά και σε λεφτά

Κοστίζει και μάλιστα πολύ στην Τουρκία ο πόλεμος στην Συρία.

Δεν είναι μόνο οτι εχουν  ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000 οι Σύροι πρόσφυγες στο  τουρκικό έδαφος. Ούτε τα -ανομολόγητα- έξοδα που κάνει για να εξοπλίζει και να υποστηρίζει ένα τουλάχιστον μέρος των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων, όπως έχει γραφεί. Είναι πολλά – και ιδού το τιμολόγιο!

Κατ αρχήν λοιπόν αυξάνεται το κύμα προσφύγων από την Συρία στην Τουρκία και όπως γράφει η Taraf ενώ τα στρατόπεδα σύρων προσφύγων στην Τουρκία έχουν γεμίσει , άλλοι 14.000 πρόσφυγες περιμένουν στα σύνορα για να εισέλθουν στην Τουρκία.

Απ την άλλη αρθρογράφος της Milliyet  κ. Γκιουνγκιόρ Ουράς αναφέρει ότι σε χθεσινή συνέντευξή τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μεχμέτ  Σιμσέκ τόνισε ότι το κόστος της μέχρι σήμερα φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων έχει φθάσει τα 400 εκ. τουρκικές λίρες και  ότι το κόστος των Δήμων και του κράτους για τους πρόσφυγες είναι ακόμη υψηλότερο. Βέβαια ξεχνά να πεί ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους για τους πρόσφυγες καλύπτεται από ξένη βοήθεια…
Πέραν αυτών  συνεχώς αυξάνεται  και το κόστος ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα:Είναι μετασταθμευμένα εκεί 250-300 τάνκς, και πάνω από 100 μαχητικά εκ των οποίων περίπου 55-70 F-16.Εδώ »κολλάνε» οι μυστικές» αποστολές που δεν είναι – αυτή την στιγμή – καταγράψιμες…
 Αναφέρονται επίσης οι οικονομικές απώλειες της Τουρκίας τόσο από την διακοπή του εμπορίου με την Συρία αλλά και την μείωσή του με άλλες περιφερειακές χώρες για τις οποίες  η Συρία συνιστούσε εμπορικό κόμβο με  την Τουρκία. Επισημαίνεται από τον τουρκικό τύπο ότι εναλλακτικές οδοί όπως η Αίγυπτος, για το εμπόριο με αυτές τις χώρες, ανεβάζουν κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος. 
Και υπάρχουν και άλλα κόστη που έρχονται
Βέβαια το σύνολο του κόστους η Αγκυρα το κρύβει από τον τουρκικό λαό…