ΤΟΥΡΚΙΑ: «Θα φτιάξουμε δικό μας αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς»!

Η Τουρκία θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και στην κατασκευή δικού της συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Η Άγκυρα αποφάσισε να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την επιλογή νέου αντιπυραυλικού συστήματος,για το οποιο αρχικά είχε επιλέξει την πρόταση της Κίνας

Ο Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας παρουσίασε εξαιρετικά λεπτομερείς μελέτες σχετικά με το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας στην Επιτροπή Βιομηχανίας η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu.

Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, η επιτροπή αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και να ακυρώσει την υφιστάμενη προσφορά .

“Οι αμυντικές πολιτικές μας πρέπει να βασίζονται σε μακροπρόθεσμα εθνικά προγράμματα, τα οποία θα δίνουν βάρος στο στοιχείο της αποτροπής” υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στην Αττάλεια, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τους ισχυρούς ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας .

Η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα μετά από την επίσημη έγκριση από τα μέλη της επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu.

Οι συνομιλίες με την κινεζική Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) είχαν προκαλέσει τις δυτικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη συμβατότητα των όπλων με τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, αντιτάχθηκαν στην ιδέα, τονίζοντας το γεγονός ότι τα συστήματα δεν θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αμυντική δομή της Συμμαχίας.