Τουρκία: Το twitter «προστάτης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το  TWITTER, αποδεικνύεται ισχυρό Μέσο για την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων στην Τουρκία! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει δημοσίευμα στην διεθνή ιστοσελίδα του al-Monitor με τον τίτλο “From Town Square to Twitter : Turkey’s Civil Rights Movement”, με αφορμή την ασυνήθιστη επιτυχία δύο πρόσφατων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην γειτονική χώρα:  Το σύνθημα αμφότερων παρότρυνε σε αντίδραση με τη λέξη «diren» ( <<Αντιστάσου!>>), η οποία τείνει να καθιερωθεί ως το νέο «brand» στις διεκδικήσεις των κοινωνικών κινημάτων, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή πολιτικού ψηφιακού  ακτιβισμού στην Τουρκία.

<<Αντιστάσου δημοσιογραφία>>

Α).Η πρώτη εκστρατεία αφορά την οργάνωση <<Freedom for Journalists>>, η οποία αποτελούμενη από 94 εθνικές και τοπικές ενώσεις σχετικά με τον Τύπο, προγραμμάτισε και κατηύθυνε την εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας το σύνθημα #direngazetecilik (<<Αντιστάσου δημοσιογραφία>>). Η απήχηση του hashtag υπήρξε ασυνήθιστα επιτυχής – τόσο με κριτήριο την επισκεψιμότητα, όσο και την ταχύτητα διάδοσης του συνθήματος. 

Η πρωτοφανής συμμετοχή στην εκστρατεία # direngazetecilik αποδεικνύει ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ελευθερία του Τύπου είναι ο υψηλότερος στην Τουρκία από ό, τι γενικά πιστεύεται. Πολλοί Τούρκοι φαίνεται ότι γνωρίζουν για το πρωταγωνιστικό ρόλο της ελευθερίας του Τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία και  υψώσουν τη φωνή τους για να το υποστηρίξει, όταν ακούνε μια κραυγή για συσπείρωση, γράφει η ιστοσελίδα.

<<Αντιστάσου χαχανίζοντας>>

Β). Η δεύτερη εκστρατεία, ξεκίνησε  29 Ιουλίου όταν ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι οι γυναίκες δε θα πρέπει να γελούν δυνατά σε δημόσιο χώρο! Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 300.000 γυναίκες μοιράστηκαν πάραυτα φωτογραφίες τους όπου απεικονίζονταν να γελούν, χρησιμοποιώντας το hashtag #direnkahkah (<<Αντιστάσου χαχανίζοντας>>). Το #direnkahkah ενισχύθηκε από τις καταχωρίσεις διαφόρων διασημοτήτων, από τις ακτριβίστριες Femen μέχρι τη βρετανίδα ηθοποιό Emma Watson.

Μπορεί να κάνει πολλά ο ψηφιακός ακτιβισμός σε μια χώρα σαν την Τουρκία;Από τα παραδείγματα – αλλά και τις προηγούμενες επιθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης- φαίνεται  να υπάρχει μια κάποια δυναμική…

Διαβάστε ακόμη:

Συγκλονιστικό: Μία 16χρονη tweetάρει για τον πόλεμο από τη Γάζα!

Υπερεξουσίες στη MIT! Ο Ερντογάν της «παρέδωσε» και τις τηλεπικοινωνίες της Τουρκίας!

Η CIA στο twitter!