Τουρκία: Το ξανασκέφτονται να γίνουν…περιφερειακή δύναμη!

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Εντυπωσιακή στροφή Ερντογάν όσον αφορά την επιδίωξή του – συνεπικουρούμενος από τον κ. Νταβούτογλου – να αποτελέσει η Τουρκία  περιφερειακή ή και παγκόσμια δύναμη, διαπιστώνει αρθρογράφος της σημερινής αγγλόγλωσης εφημερίδας Hurriyet Daily News!
Ο αρθορογράφος μάλιστα μαζί με την ανάδειξη της ρητής δήλωσης Ερντογάν ότι η χώρα του δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει περιφερειακή ή παγκόσμια δύναμη , αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αυτό να σημαίνει και απομάκρυνση του κ Νταβούτογλου από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα σε άρθρο της  Hurriyet Daily News, που υπογράφει ο κ. Σερκάν Ντεμίρτας, με αφορμή τις δηλώσεις του Τουρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, επιχειρεί να προσεγγίσει αυτό που ο ίδιος διακρίνει ως νέα ρητορική στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
 
Η δήλωση της »στροφής»

Ως αφετηρία ο αρθρογράφος θεωρεί τα όσα , μεταξύ άλλων , δήλωσε ο  Τούρκος  Πρωθυπουργός: «Η Τουρκία δεν έχει στόχο να γίνει ούτε περιφερειακή, ούτε παγκόσμια δύναμη […] Η φιλοδοξία είναι πάντα επικίνδυνη. Συνεπώς, δεν έχουμε τέτοια φιλοδοξία […] Τι είδους καθήκον οφείλουμε να αναλάβουμε στην περιοχή; Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι η Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα 911 χλμ με τη Συρία, μπορεί να παραμείνει σιωπηλή όταν έχουν ήδη σκοτωθεί 130.000 άνθρωποι […] Το ίδιο ισχύει και για την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Υεμένη. Μπορεί η Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή σε θέματα των γειτόνων της; Ή οι παρεμβάσεις των χωρών που βρίσκονται σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από την περιοχή θεωρείται φυσιολογική;».
Το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων, σύμφωνα με τον κ. Ντεμίρτας έρχεται σε καταφανή αντίθεση, σε σχέση με τη ρητορική που εξαρχής είχε υιοθετήσει τόσο ο ίδιος ο Τουρκος Πρωθυπουργός, όσο και οι πολιτικοί που διετέλεσαν Υπουργοί Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του, από την ανάληψη της εξουσίας από το κυβερνών κομμα ΑΚΡ, το 2002.
 
Συχνή είναι η αναφορά από ανώτερα στελέχη του κόμματος ΑΚΡ, στο έτος 2023, το οποίο έχει τεθεί ως έτος ορόσημο από την τουρκική Κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου να φθάσει η Τουρκία σε υψηλή θέση κατάταξης μεταξύ των κρατών της διεθνούς κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα θα έχει μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη.


Ο πήχυς του Νταβούτογλου

Για πολλούς- συνεχίζει η εφημερίδα –  η εξωτερική πολιτική του Νταβούτογλου θεωρήθηκε υπέρμετρα φιλόδοξο, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τις ίδιες του τις δηλώσεις. Στη διάρκεια συζήτησης στη τουρκική Εθνοσυνέλευση, το 2012, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση : «Μια νέα Μέση Ανατολή γεννιέται. Εμείς θα συνεχίσουμε να αποτελούμε τον ιδιοκτήτη, πρωτοπόρο και υπηρέτη αυτής της Μέσης Ανατολής. Στη νέα Μέση Ανατολή, το λόγο θα έχουν η φωνή της δικαιοσύνης και η θέληση των λαών, όχι η καταπίεση και οι δικτατορίες. Με την ανάδυση της νέας Μέσης Ανατολής, μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας θα αποτελέσουν τον περίγυρο της Τουρκίας. Θα βελτιώσουμε τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική μας ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη νέα Μέση Ανατολή». 

Οι εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να μη συμβαδίζουν πλήρως με το πλάνο του κ. Νταβούτογλου.
Για το λόγο αυτό,συνεχίζει το άρθρο του Σερκάν Ντεμίρτας , είναι σημαντικό ο κ. Ερντογάν να καταγγέλλει τη «φιλοδοξία» στην εξωτερική πολιτική -και καταλήγει : Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το πώς θα υλοποιηθεί η αποκλιμάκωση της φιλοδοξίας : <<Με ή χωρίς Νταβούτογλου;>> διερωταται ο αρθρογραφος κ. Ντεμίρτας.

Νταβούτογλου : θέλουν να πλήξουν την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας 

Πάντως ο ίδιος ο κ Νταβούτογλου  σε συνέντευξή του στον  ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV  υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί, σκοπό έχει να πλήξει την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας…
 
Σε συνέντευξή του ο κ.  Αχμέτ Νταβούτογλου αποδοκίμασε κάθε προσπάθεια «δημιουργίας της αντίληψης ότι όλη η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια μαζική διαφθορά», ενώ διαπίστωσε ότι κάποιοι επιθυμούν να επιφέρουν πλήγμα στην «αυτοπεποίθηση» της χώρας πριν από τις προσεχείς εκλογές.
«Η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα που αποτελεί θέμα συζήτησης. Αυτό που επιχειρείται να επιτευχθεί είναι να πληγεί η αυτοπεποίθησή μας. Η επίθεση δεν στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, αλλά εναντίον της χώρας», σχολίασε ο κ. Νταβούτογλου, ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ξένοι οργανισμοί αξιολόγησης δεν θα λάβουν υπόψη τους ισχυρισμούς διαφθοράς. «Οι πιστωτικοί οργανισμοί θα εξετάσουν εάν η χώρα έχει ή δεν έχει χάσει την ικανότητά της να κυβερνήσει, αντίθετα με την αντίληψη που επιχειρείται να δημιουργηθεί» είπε ο κ. Νταβούτογλου.