Η Τουρκία χτίζει τείχος στα σύνορα με τη Συρία!

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τείχος χτίζει η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία και η ενέργεια αυτή προβληματίζει τους Κούρδους αλλά και πολιτικούς αναλυτές. Η δήμαρχος της περιοχής Νουσάγμπιν ξεκίνησε απεργία πείνας για να σταματήσει το έργο.
Το τείχος θα χτιστεί κοντά στην περιοχή Νουσάγμπιν θα έχει μήκος 7 χιλιομέτρων. Επίσημα το έργο θα γίνει για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Σε μια περιοχή μήκους 950 χιλιομέτρων ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία ίσως το τείχος να θεωρηθεί μια απλή ενέργεια.
Ομως στην περιοχή αυτή και νότια και βόρεια ζουν μόνο Κούρδοι. Ο αρθρογράφος Χασάν Τζεμάλ (Ηasan Cemal) αναφέρει πως « τόσα χρόνια με τόσα προβλήματα με το PKK η Τουρκία δεν έχει χτίσει ποτέ τείχος γιατί το κάνει τώρα; Γιατί η Άγκυρα ενοχλείται από την παρουσία των Κούρδων στη Συρία. Ποιο είναι το νόημα του τείχους;

H δήμαρχος της περιοχής Αϊσε Γκιοκάν (Ayse Gokkan) έχει ξεκινήσει απεργία πείνας μπροστά στα συρματοπλέγματα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και προσπαθεί να σταματήσει το έργο της κατασκευής του τείχους.

Η ίδια αναφέρει πως η Άγκυρα δεν χτίζει τείχος στην Αντιόχεια στην περιοχή Τζεϊλάνπιναρ και ευρύτερα όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες.
Ανάμεσα στους Κούρδους υπάρχουν εικασίες και άρθρα πως βασικός στόχος της Άγκυρας ο διαμελισμός των Κουρδικών περιοχών. « Δεν θέλουν μόνο να χωρίσουν τους Κούρδους ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία αλλά όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή. Στην περιοχή Rojava ( Κουρδική περιοχή της Συρίας) . Οι Κούρδοι δέχονται καθημερινά επιθέσεις από ένοπλους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι περνούν τα σύνορα ανενόχλητοι, η Τουρκία κλείνει τα μάτια της στο γεγονός αυτό» δηλώνει η Γκιοκάν στη συνέντευξη της στον αρθρογράφο Χασάν Τζεμάλ.

Η δήμαρχος της πόλης Νουσάγμπιν στέλνει μήνυμα και στον Ερντογάν και τονίζει « ο πρωθυπουργός το το τείχος που είχε υψώσει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη το είχε χαρακτηρίσει τείχος ντροπής. Τώρα αυτό το τείχος εδώ θα είναι τείχος υπερηφάνειας»;