Τουρκικά F-16 αναχαίτισαν ρωσικό αναγνωριστικό

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ρωσικό αναγνωριστικό /ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος τύπου IL-20 που πετούσε παράλληλα στον τουρκικό εναέριο χώρο στη Μαύρη Θάλασσα κινητοποίησε την τουρκική αεροπορία η οποία  έδωσε εντολή «Scramble» (ταχύτατη απογείωση) σε δυο F-16 από τις βάσεις  Μπαντίρμα και  Μερζίφον.

Σύμφωνα με είδηση  που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Τουρκικού  Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων τα δυο μαχητικά F-16 απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν το ρωσικό »κατασκοπευτικό» αεροσκάφος . Τα τουρκικά μαχητικά παρακολούθησαν το ρωσικό αεροσκάφος το οποίο αποχώρησε από την Μαύρη Θάλασσα από την θάλασσα  ανοικτά της Γεωργίας

Το IL-20 – στρατιωτική έκδοση του  IL-18- είναι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος με μεγάλες ικανότητες παρά την ηλικία του. Θεωρείται, όπως έχουμε ξαναγράψει,  ότι είναι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα στον τομέα της κατασκοπείας. Παρόλο που μόνο λίγα στοιχεία είναι γνωστά σχετικά με τα ηλεκτρονικά και τα συστήματα του αεροσκάφους, πιστεύεται ότι είναι τόσο ικανό όσο και  το Boeing RC-135. Φέρει πολλούς αισθητήρων και δυνατό ραντάρ. Οι πολλαπλές κεραίες του χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων, ενώ δύο από αυτές, που είναι τοποθετημένες στην κορυφή της ατράκτου, χρησιμοποιούνται για την δορυφορική επικοινωνία, επιτρέποντας IL-20 για να μεταφέρει πληροφορίες στο προσωπικό εδάφους σε πραγματικό χρόνο.
Δεν ειναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοια διαδικασία παρόλο που υπάρχουν αυξομειώσεις στην συχνότητα.

Με φόντο ασκήσεις ΝΑΤΟ -Ρωσίας 
Είναι πολύ πιθανό  η σημερινή ρωσική πτήση  να συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και σε ναυτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, ως γνωστόν, τις προάλλες  ξεκίνησε άσκηση με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από επτά χώρες  (ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία),στη Μαύρη Θάλασσα δηλώνοντας παρουσία απέναντι στη Ρωσία. Τα σκάφη (υπό το αμερικανικό USS Vicksburg) έχουν στο πρόγραμμά τους  αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, καθώς και σε ασκήσεις απόκρουσης επίθεσης με μικρά σκάφη.
 Στρατιωτικές ασκήσεις κάνει και η Ρωσία πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, στον Καύκασο, τις ρωσικές βάσεις της Αρμενίας, τις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας καθώς και στην Κριμαία,όπου  λαμβάνουν μέρος 2.000 άνδρες ως πληρώματα αντιαεροπορικών συστοιχιών, ενώ γίνεται χρήση 500 οπλικών συστημάτων.