Τουρκικές Εκλογές 2018: Είναι οριστικό – Αυτοί είναι οι πέντε αντίπαλοι του Ερντογάν

Τους πέντε αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου οριστικοποίησε με την απόφαση του το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών. Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα την Κυριακή.Οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά είναι οι: Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελαχεττίν Ντεμίρτας και Τέμελ Καραμολλάογκλου.

Τον Απρίλιο, το κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου, ενισχύοντας την κίνηση της Τουρκίας σε προεδρικό σύστημα.Σε δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν τη μετάβαση από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα προεδρικό. 

Ένα από τα ερωτηματικά της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας μπαίνει στην πιθανότητα διενέργειας και επαναληπτικού γύρου. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές πλήττει τον Ερντογάν, που επιδίωκε εξ ορισμού να αντλήσει το σύνολο των ψήφων από τις δεξαμενές του συντηρητικού μπλοκ, αλλά και των εθνικιστών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του Ερντογάν έχει μειωθεί και πια, ενώ έμοιαζε να πλησιάζει το 50% τον περασμένο Ιανουάριο, κυμαίνεται πιο κοντά στο 40%.

Αντιθέτως, ανοδική πορεία καταγράφει η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είναι η επικρατέστερη υποψηφία για να αναμετρηθεί με τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα δε με τη δημοσκόπηση της εταιρείας PiAR της 1ης Μαΐου, εμφανίζεται να έχει αποκτήσει και ένα οριακό προβάδισμα στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας 50,5% έναντι του 49,5% του Τούρκου προέδρου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΗ