Τουρκικές φιέστες για την «ημέρα της νίκης»

Αεροπορικές επιδείξεις – μεταξύ των οποίων και του νέου ελικόπτερα τουρκικής »κατασκευής» ΑΤΑΚ – και παρέλαση αρμάτων και στρατιωτικών τμημάτων περιλάμβαναν οι εκδηλώσεις στην Τουρκία για την νίκη των δυνάμεων της κατά του ελληνικού στρατού στην Μικρασία το 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης από τους Τουρκους του Ατατουρκ. 
Ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που εξελέγη απ ευθείας από το λαό, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήρε μέρος στις εκδηλώσεις για πρώτη φορά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως Αρχιστράτηγος που είναι ένας από τους τίτλους που φέρει πάντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις στην Άγκυρα, άρχισαν με την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, από τον ΠτΔ, κ.Ερντογάν, στην οποία παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ακολούθησε εορταστική εκδήλωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Άγκυρα όπου έγινε επίδειξη του σμήνους Τουρκικών Αεριωθουμένων που ονομάζονται «Τουρκικοί Αστέρες», με ακροβατικές πτήσεις καθώς επίσης και πτήσεις ελικοπτέρων, μεταξύ των οποίων, και τα νέα ελικόπτερα ΑΤΑΚ. Επίσης έγιναν και επιδεικτικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών. Ακολούθησε η παρέλαση αρμάτων και στρατιωτών. 

Απουσίες

Να σημειωθεί ότι στην κατάθεση στεφάνου, παρέστη επίσης και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κιτλιτσντάρογλου. Μετά την τελετή ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν, δέχθηκε τα συγχαρητήρια για την ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου δεν μετέβη ο κ. Κιλιτσντάρογλου. Ο αρχηγός του κόμματος ΜΗΡ,κ. Μπαχτσελί, δεν παρίσταται στις εκδηλώσεις και ούτε θα παραβρεθεί στην μεγάλη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ διότι ήδη βρίσκεται για άλλες εκδηλώσεις στο Ντουμλουπιναρ. Το κουρδικό HDP αναμένεται να παραστεί σε όλες τις εκδηλώσεις με έναν εκπρόσωπο.

Εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν επίσης σε μεγάλη έκταση στην  Κωνσταντινούπολη, όπου πλοία του Στόλου που πήραν θέση στο Βόσπορο, άνοιξαν για την επίσκεψη του λαού. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ατατούρκ στο Ταξίμ καθώς επίσης και παρέλαση. Εκδηλώσεις επίσης έγιναν στη Σμύρνη, στην Αττάλεια και στο Ντιάρμπακιρ απ’ όπου τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν στιγμιότυπα.

Μιλούν για …κατοχή

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέδωσε το πρώτο μήνυμά του στο αξίωμα αυτό για την εορτή της 30ης Αυγούστου όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι η << επιτυχία που επιτεύχθηκε στις 30 Αυγούστου, μετά την Μεγάλη Επίθεση που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου έστεψε με νίκη τον αγώνα για την ανεξαρτησία>> και υποστήριξε, ότι με αυτό τον τρόπο, <<σώθηκαν τα εδάφη μας από την κατοχή και ετέθησαν τα θεμέλια της Δημοκρατίας που είναι κοινή αξία όλων μας>>.

Ακόμα ο κ Ερντογάν, τόνισε ότι η Τουρκία, η οποία, κατά τα τελευταία 12 χρόνια αποτέλεσε σκηνή σημαντικών εξελίξεων, θα συνεχίσει να προχωράει και στο μέλλον με μεγάλη αυτοπεποίθηση και να διανύει σημαντικές αποστάσεις σε κάθε τομέα. και ότι «Θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε μία από τις εξελιγμένες χώρες, υλοποιώντας τους στόχους του οράματος της νέας Τουρκίας αναβαθμίζοντας την κοινωνική ευημερία καθώς επίσης και τις δυνατότητες και ικανότητες του λαού μας>>.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Εξάλλου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Necdet Özel στο μήνυμα του σημειώνει ότι η 30η Αυγούστου είναι ένα έπος κατά των,όπως είπε, » κατοχικών δυνάμεων» με σημαιοφόρο <<την μεγάλη κρατική μορφή, τον μοναδικό στρατιωτικό και ηγέτη Atatürk μαζί με αυτούς που πίστεψαν σε εκείνον>>, όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική TV.