Τουρκική επιθετικότητα κατά της Συρίας ανησυχεί την Αθήνα

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας A. DAVUTOGLU ενημέρωσε στο Πρωθυπουργικό μέγαρο τους Πρέσβεις διαφόρων κρατών ότι η Τουρκία τις τελευταίες 48 ώρες επιτέθηκε σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους με 500 περίπου βολές αρμάτων και πυροβόλων από το έδαφος της Τουρκίας. Η επίθεση αφορούσε θέσεις κατά μήκος των συνόρων με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον τον τούρκο Πρωθυπουργό να χάσουν τη ζωή τους 200 μέλη του ISIS. Επίσης πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από ξηρά θα συνεχιστούν ενώ μελλοντικά ίσως γίνουν επιθέσεις και από αέρος.

Οι επιθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή MANBIJ επιβεβαιώθηκαν από τον Αμερικανό Συνταγματάρχη WARREN, ο οποίος σε ενημέρωση του από τη Βαγδάτη ανέφερε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι εξ αιτίας και των κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, καθώς η αεροπορική συνδρομή ήταν ελλιπής. Χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό επιτυχή, αλλά πρόσθεσε ότι θα περίμενε στο μέλλον να γίνει μια καλύτερη συνεργασία, ώστε οι δυνάμεις συνασπισμού να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τις επιθέσεις -προθέσεις της Τουρκίας.

Γερμανικές ενισχύσεις στην Τουρκία

Η Γερμανία φαίνεται ότι αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα στο πλευρό της “φίλης Τουρκίας”.
Δύναμη Αεροσκαφών Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) που εδρεύει στη Γερμανία, θα αποσταλεί από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία , προκειμένου να παράσχει αρωγή προς τη χώρα, στο ενδεχόμενο απειλής από τη Συρία.

Την τελευταία εβδομάδα γερμανικά αεροσκάφη TORNADO εκτελούν αποστολές επιτήρησης στην περιοχή της συριακής μεθορίου.
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει κυρίως τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον τουρκικών αεροσκαφών που περιπολούν στα σύνορα της χώρας με τη Συρία. Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στην Πλατεία SULTANAHMET της Κωνσταντινούπολης,όπου δέκα από τα έντεκα θύματα ήταν Γερμανοί τουρίστες. Έχει εκφραστεί από την τουρκική και γερμανική πλευρά , η διάθεση για στενότερη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, όπως και η περεταίρω ενίσχυση με στρατιωτικά μέσα.

Η κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία στα σύνορα με την Συρία πάντως δεν περνά απαρατήρητη και από την Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, αφού υπάρχουν ανησυχίες ότι η Άγκυρα θα “τραβήξει κι άλλο το σχοινί”. Και στο θέμα της Συρίας αλλά και αλλού…