Τουρκική εταιρεία λέει ότι μπορεί να φτιάξει «εθνικό» αντιαεροπορικό σύστημα

Η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους κινέζους για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις. Έφερε όμως και μια πρόταση από το εσωτερικό της χώρας.

Η τουρκική εταιρεία Aseslan προτείνει να κατασκευάσει πυραύλους για τις ανάγκες της χώρας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Aselsan, Τζενγκίζ Εργκενεμάν δήλωσε πως “αν δοθεί ευκαιρία θα κατασκευάσουμε εμείς αντιαεροπορικό σύστημα”. Σύμφωνα με το κείμενο του Μουράτ Γκιουργκέν από την Haberturk, η εταιρία Aselsan περιλαμβάνεται μεταξύ των εταιριών υπεργολάβων με τις οποίες συζητά η κινέζικη εταιρία CPMIEC που κέρδισε τον διαγωνισμό για το αντιπυραυλικό σύστημα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Aselsan που αναμένεται να πάρει σημαντικό τμήμα του έργου από την Κίνα, έκανε μια σημαντική ανακοίνωση. Ο Γενικός διευθυντής της Aselsan Τζεγκίζ Εργκενεμάν ευρισκόμενος στο Καζακιστάν για τα εγκαίνια μονάδας της εκεί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής : “Οι προτάσεις που έγιναν προς την Τουρκία δεν μας διασφαλίζουν επαρκώς μια μεγάλη υποδομή.

Πιστεύουμε πως το παραχθέν σύστημα πρέπει να είναι “εθνικό” . Με την πείρα που αποκτήσαμε με τα συστήματα χαμηλού και μέσου βεληνεκούς , μπορούμε να πάμε και στα μεγάλου βεληνεκούς. Έχουμε παράξει ραντάρ πολλαπλών δυνατοτήτων. Μπορούμε να το κάνουμε και για την αεράμυνα. Το θέσαμε στις αρμόδιες αρχές. Παγκοσμίως υπάρχουν 4 συστήματα αυτού του τύπου. Αλλά καθένα από αυτά δεν κοινοποιεί συγκεκριμένες πληροφορίες. Εάν εμείς θέλουμε να είμαστε υπέρτεροι σε όλα, πρέπει να το κατασκευάσουμε εθνικά.
Μπορεί είτε να αρχίσει μια νέα περίοδος ή να συνεχιστεί η υπάρχουσα και η δική μας πρόταση να αποτελέσει μια επιπρόσθετη. Η Aselsan που διαθέτει δύο βιομηχανίες στην Άγκυρα, τον Μάρτιο ανοίγει την τρίτη της –μονάδα παραγωγής ραντάρ- στο Γκιόλμπασι. Επίσης σε έκταση 400 στρεμμάτων που αγοράστηκε στο Τέμμελι θα ιδρυθεί κέντρο παραγωγής συστημάτων αεράμυνας, όπως και κέντρο δοκιμών.

Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Aselsan, τα εκρηκτικά και το προωθητικό σύστημα θα παραχθούν από την εταιρία Roketsan. Η Aselsan θα παράξει το ραντάρ, την κεφαλή κατεύθυνσης, το κέντρο ελέγχου και τα συστήματα επικοινωνιών.

 Haber7.com  -tourkikanea.gr