Τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος – Μπαίνει σε μαζική παραγωγή

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Συμφωνία  για την μαζική παραγωγή του τουρκικής κατασκευής βασικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους νέας γενιάς HÜRKÜŞ-B υπογράφτηκε την Πέμπτη από την Turkish Aerospace Industries ( TAI ). Η TAI έχει προχωρήσει ήδη στην κατασκευή τεσσάρων πρωτοτύπων του Hürkuş,. Η  παρθενική του πτήση έχει προγραμματιστεί   να γίνει το επόμενο έτος .

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την μαζική παραγωγή του Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους Νέας Γενιάς (HÜRKÜŞ-B) πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAŞ και παρέστη ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ( SSM )  κ, Murad Bayar.

Το Hürkuş – B φιλοδοξεί να αποτελέσει μια προηγμένη έκδοση με ενσωματωμένο ηλεκτρονικά συστήματα συμπεριλαμβανομένου ενός υπολογιστή αποστολής και cockpit ηλεκτρονικά συστήματα διαρρύθμιση παρόμοια με F – 16 και F – 35 μαχητές . Ο τουρκικός στρατός εξετάζει μια αρχική παραγγελία για 15 αεροσκάφη .Αρχικά θα κατασκευαστούν τα 15 αεροσκάφη του συγκεκριμένου είδους τα οποία σε αντίθεση με το HÜRKUŞ-A είναι εξ’ ολοκλήρου εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα αεροσκαφών που κατασκευάζει η ASELSAN  με ψηφιακό κόκπιτ. Το Hürkuş – C , θα είναι μια  έκδοση με οπλισμό η οποία θα έχει μέγιστο φορτίο όπλων  3.300 κιλά και θα είναι η επόμενη παραγωγή.

Το πρώτο αεροσκάφος σχεδιάζεται να παραδοθεί 48 μήνες μετά την έναρξη της ισχύς της συμφωνίας.