Τουρκικό το A400 που συνετρίβη στην Ισπανία

Για την Τουρκία προοριζόταν το στρατιωτικό αεροσκάφος Airbus A400M που συνετρίβη το Σάββατο σε έναν αγρό περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου Σαν Πάμπλο στη Σεβίλης στη νότια Ισπανία, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 8 με 10 άνθρωποι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά. Είναι η δεύτερη αεροπορική τραγωδία μέσα σε λίγους μήνες στην Ισπανία,μετά από την συντριβή του ελληνικού F 16 πάνω σε αεροσκάφη που βρίσκονταν στο έδαφος.

Η A400M είναι ένα φιλόδοξο αεροναυπηγικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2003 με την συμφωνία επτά χωρών :

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, είχαν συμφωνήσει στην παραγωγή 180 τέτοιων αεροσκαφών. Το αεροσκάφος που συνετρίβη πολύ κοντά στο αεροδρόμιο όπως προκύπτει από το γράφημα της El Pais προοριζοταν για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν παραλάβει ήδη Α 400.

Η Ισπανία έχει προγραμματίσει να παραλάβει τα πρώτα από τα 27 A400 στις αρχές του 2016, προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιά μεν αλλά πάντοτε αξιόπιστα C 130.

Διαβάστε ακόμη:

Συντριβή Α400 στην Ισπανία