Τουρκικά «νεύρα» μετά την απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν

Τουρκικά νεύρα πυροδότησε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Με έναν αιχμηρό χαρακτηρισμό το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για ατυχές βήμα. 

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή του: 

«Η λύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ο μόνος τρόπος της διπλωματίας και διαπραγμάτευσης είναι πάντα δεκτή και στο παρελθόν έχει επίσης εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ολοκληρωμένο κοινό σχέδιο δράσης (COP) που εγκρίθηκε το 2015 αποτελεί σημαντικό βήμα για την πρόληψη της εξάπλωσης. Το Σχέδιο έχει δείξει ότι ακόμη και τα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (UAEA), στον οποίο έχει ανατεθεί η εφαρμογή της συμφωνίας βάσει του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνει τις περιοδικές εκθέσεις του Ιράν σύμφωνα με τη συμφωνία. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ένα ατυχές βήμα εάν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Διατηρούμε την πεποίθησή μας ότι ο ενδεχόμενος διαχωρισμός των απόψεων και τη προβολή των όποιων δισταγμών πρέπει να γίνεται με κατάλληλους λόγους, με την εφαρμογή κατάλληλων μηχανισμών και μέσω της διπλωματίας. Ο μικτός μηχανισμός της Επιτροπής που προβλέπεται στο KOEP πρέπει να εφαρμόζεται για διαφορές σχετικά με τη συμφωνία.

Το ολοκληρωμένο κοινό πρόγραμμα δράσης πρέπει να προστατεύεται και να διατηρείται με πλήρη διαφάνεια, χωρίς διακοπή και πλήρη υπό τον έλεγχο του Διεθνού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.»

ΠΗΓΗ: http://www.mfa.gov.tr