Τουρκικός «ενεργειακός πυρετός»! Ψάχνουν φυσικό αέριο σε σχιστόλιθο

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Η Τουρκία εντατικοποιεί της προσπάθειές της για αναζήτηση ενεργειακών αποθεμάτων από διάφορες πηγές προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της  Today’s Zaman με τίτλο <<Εντείνεται στην κεντρική Ανατολία η έρευνα  για αέριο από σχιστόλιθο>>.
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ  ( Taner Yıldız)  στην κεντρική Ανατολία έχουν εντοπιστεί ίχνη αργιλικού σχιστόλιθου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αναγκαίο να βρει ενεργειακά αποθέματα για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της και ότι αυτή τη στιγμή εισάγει το 97% του φυσικού αερίου.Ο  κ. Γιλντίζ δήλωσε ακόμα πως η χώρα θα δώσει βαρύτητα στις έρευνες αερίου από τα ορυκτά και πως όποιες εταιρείες ενδιαφέρονται θα μπορούν να εργαστούν στην Τουρκία.

Αμερικανική μελέτη – στοιχεία της οποίας επικαλέσθηκε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας – εκτιμά στα 424 δισ. κυβικά μέτρα τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στην Τουρκία.Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη «Εξόρυξη Φυσικού Αερίου σύμφωνα με τις Νέες Μεθόδους» της U.S. Energy Information Administration που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.Η ποσότητα αυτή αρκεί, όπως αναφέρθηκε,  για να καλύψει την 10ετή ενεργειακή ανάγκη της Τουρκίας, η οποία καταναλώνει ετησίως 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.Σύμφωνα με την μελέτη δυο γεωγραφικές περιοχές είναι ιδιαίτερα σημαντικές από την άποψη σχιστολιθικού αερίου.Πρόκειται για τις περιοχές Mezardere και Hamitabat του γεωγραφικού διαμερίσματος Marmara και η περιοχή Dadaş μεταξύ Diyarbakır και Mardin του γεωγραφικού διαμερίσματος Νοτιοανατολικής Τουρκίας.Εκτιμάται ότι υπάρχουν αποθέματα 254 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σχιστολιθικού αερίου στην περιοχή Dadaş.

 Ωστόσο λίγες μέρες νωρίτερα  ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός είχε επικαλεσθεί υψηλόβαθμο στέλεχος από τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας ,ο οποίος είχε πει  ότι στη ΝΑ Τουρκία, εντοπίστηκε απόθεμα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Σύμφωνα δε με έναν άλλο αξιωματούχο, οι εργασίες γεώτρησης θα ξεκινήσουν κατά το 2ο τρίμηνο αυτής της χρονιάς, και το αργότερο μετά το 3ο τρίμηνο θα ανοίξουν δύο πιλοτικά πηγάδια βάσει των 4 αδειών που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2011 μεταξύ της TPAO και της Shell.

Ενδεικτικό της απήχησης που έχει το θέμα αλλά και της σημασίας που δίνει η Άγκυρα, μια μέρα νωρίτερα  η εφημερίδα  Yeni Şafak   κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Τουρκία θα παράγει ενέργεια από τις πέτρες»! . Κατά τη εφημερίδα  η Τουρκία πραγματοποιεί επαφές με ξένες εταιρείες, κυρίως της Αμερικής, της Βρετανίας και του Καναδά για την εκμετάλλευση του αποθέματος φυσικού αερίου από ιζηματογενή πετρώματα.

Ειδικοί επιστήμονες  πάντως, μιλώντας γενικά και όχι ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας,, εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης τέτοιων κοιτασμάτων.