Τουρκοβραζιλιανικη αμυντική συνεργασία

Η Βραζιλία και η Τουρκία αποφάσισαν να  ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους στην άμυνα, με τη δημιουργία πέντε ομάδων εργασίας για τη μελέτη συνεργασίες στον αμυντικό τομέα και συγκεκριμένα στο ναυτικό, στην αεροναυπηγική, στο διάστημα, στη διοίκηση και τον έλεγχο και στον κυβερνοχώρο 

 
Ο βραζιλιάνος υπουργός Άμυνας κ . Celso Amorim και οι συνεργάτες του συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και στρατιωτικά και εταιρικά στελέχη στην Άγκυρα. Η απόφαση για τη δημιουργία ομάδων εργασίας ελήφθη μετά τις συνομιλίες μεταξύ τoυ κ.  Amorim και του Υπουργού  Άμυνας της Τουρκίας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ. 

Οι ομάδες θα αποτελούνται από πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων, και θα πρέπει επίσης να βασίζεται στη συμμετοχή των κατασκευαστών άμυνας και από τις δύο χώρες. Κατά τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται ότι οι ημερομηνίες πρέπει να συμφωνηθούν για την έναρξη των τεχνικών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν στη Βραζιλία και στην Τουρκία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Τεχνικοστρατιωτική συνεργασία 

– 1 . Στη ναυτική περιοχή, η κοινή ομάδα θα μελετήσει τη σκοπιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών και την πιθανή κοινή ανάπτυξη της συνοδείας πλοίων, όπως φρεγάτες και κορβέτες. Η Τουρκία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μια κορβέτα των οποίων οι απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά που έχουν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη Βραζιλία. Η Βραζιλία έχει επίσης ένα τοπικό σχέδιο κορβέτας που χρησίμευσε ως βάση για την κατασκευή μιας νέας τάξης  κορβετών του Ναυτικού. Η ομάδα θα συζητήσει επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας σε τομείς, όπως οι αισθητήρες ηλεκτρονικού πολέμου. 

– 2 . Η ομάδα της αεροναυπηγικής θα επικεντρωθεί σε ελικόπτερα,αεροσκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Η Τουρκία έχει αναλάβει την κατασκευή στρατιωτικού επιθετικού ελικοπτέρου και UAV  που χρησιμοποιούν  ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως, και έχει επίσης εμπειρία στην ενσωμάτωση και την κατασκευή μερών και εξαρτημάτων σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Βραζιλία, από την πλευρά της, αναπτύσσει επίσης UAVs και, μέσω της Embraer, έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών. 

Η ιδέα είναι να συζητήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας σε αυτό τον τομέα, κυρίως για είδη διπλής χρήσης (πολιτικά και στρατιωτικά) αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο της Τουρκίας, που τώρα είναι στην αρχή, για την ανάπτυξη  5η γενιάς μαχητικό.

-3 . Η ομάδα για το διάστημα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συνεργασίας για τα συστήματα εκτόξευσης  δορυφόρων (παρακολούθησης και επικοινωνίας). 
-4 . Στον τομέα Διοίκησης και ελέγχου οι συνεργασίες θα έχουν επίκεντρο τις στρατιωτικές επικοινωνίες (με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές), μέσα από μια τεχνολογία που ονομάζεται Software Defined Radio (SDR). Η Βραζιλία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία, μεταξύ άλλων, παρέχει σημαντικά οφέλη για την άμεση επικοινωνία μεταξύ των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις τους, για παράδειγμα, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

– 5 . Η πέμπτη ομάδα θα ασχοληθεί με τον τομέα της άμυνας στον κυβερνοχώρο, με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα από τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο εθνών.Η Βραζιλία θα στείλει αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσουν το Διεθνές Cyber Warfare και Ασφάλειας που η Τουρκία θα διοργανώσει το Νοέμβριο στην Άγκυρα. 

Άλλες συνεργασίες 

Εκτός από τη δημιουργία ομάδων εργασίας, οι δύο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν επίσης για την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και σε άλλους τομείς της άμυνας:εγγραφή σε στρατιωτικές σχολές και  ενδεχόμενο άνοιγμα νέων χώρων σε μαθήματα για ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μια περιοχή όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν μεγάλη εμπειρία.