Τουρκία: «Ανοιχτή σε εναλλακτικές λύσεις για τους S-400» λέει ο Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400.

Η αγορά των ρωσικών όπλων «δεν ήταν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα» για την Τουρκία, καθώς οι προσπάθειες αγοράς συστημάτων αεράμυνας από συμμαχικές χώρες απέτυχαν, δήλωσε ο Ακάρ στο Bloomberg στη Ντόχα του Κατάρ τη Δευτέρα.

Ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο να αγοράσει τέτοια όπλα από τους συμμάχους της στο μέλλον. «Η αγορά (των S-400) είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά από την άλλη, χρειαζόμαστε περισσότερα».

Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία το 2019 έχει επιβαρύνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες λένε ότι η αγορά δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του NATO. Η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Τουρκία από ένα πρόγραμμα αγοράς stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλε κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της ως απάντηση στην απόκτηση ρωσικών συστημάτων αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απείλησε με περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα ή προχωρήσει στην αγορά άλλης παρτίδας.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά εξοπλισμού με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ

Η Τουρκία αναζητούσε συστήματα αεράμυνας από τη δεκαετία του 1990 και άρχισε να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες για να τα αποκτήσει, είπε ο Ακάρ. «Αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε εκεί», είπε.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά εξοπλισμού αεράμυνας με τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας. «Οι συνομιλίες μπορεί να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, την επόμενη περίοδο», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συζητήσει ανεπίσημα με την Τουρκία τη δυνατότητα μεταφοράς των S-400 στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα είχε τερματίσει τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα είχε ανατρέψει τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35. Η Τουρκία δεν σκέφτεται να δώσει τα συστήματά της, απάντησε η τουρκική κυβέρνηση στους ισχυρισμούς.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου