Τουρκία – Ε.Ε: Άνοιξαν νεο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων

 MΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Άνοιξε τo 14ο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, ένα σημαντικό γεγονός καθώς είναι το πρώτο κεφάλαιο που ανοίγει σχεδόν μετά από 4 χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την περιφερειακή πολιτική. Ο υπουργός ευρωαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς τόνισε πως το άνοιγμα του κεφαλαίου με την Ε.Ε. αποτελεί σημείο καμπής αλλά δήλωσε πως «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη» και ανέφερε πως «η Τουρκία δεν επιθυμεί μόνο να αρραβωνιαστεί με την ΕΕ αλλά να προχωρήσει και σε γάμο, που κατά την Τουρκία σημαίνει πλήρη ένταξη στην ΕΕ».

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φίλε αφού εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του κεφαλαίου όμως ζήτησε περισσότερη δέσμευση από την Τουρκία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την ελπίδα να επισπευσθούν οι συζητήσεις για το άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων, που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

Ο Φίλε κάλεσε την Άγκυρα να κάνει περισσότερα βήματα σε τρία κεφάλαια που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό και την κοινωνική πολιτική.

Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού τόνισε πως είναι πιο αισιόδοξος από ότι πριν από έξι μήνες και δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2013 οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο το οποίο όπως υποστήριξε θα τεθεί προς έγκριση στις δυο κοινότητες της Κύπρου.