Τουρκία: H αντιπολίτευση ξεκινά πορεία στην πλατεία Ταξίμ!

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αν και παραδέχθηκε πως η αστυνομία έκανε υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει ανυποχώρητος στο θέμα του χτισίματος του ιστορικού κτιρίου στο πάρκο της πλατείας που είναι ο λόγος που ξεκίνησαν οι πορείες διαμαρτυρίας στην Τουρκία.
« Εμείς το έργο θα το προχωρήσουμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας .Ούτε οικολογική καταστροφή . Τα δέντρα που ίσως θα πρέπει να ξηλωθούν θα μεταφερθούν αλλού. Όμως οι διαδηλωτές δεν πρέπει να παγιδεύονται από κάποιους προβοκάτορες… Η αστυνομία υπήρχε και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ για να εμποδίζει τις ακραίες ομάδες» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους τονίζοντας πως πίσω από τα επεισόδια κρύβεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). O Ερντογάν απείλησε τον CHP πως στο σημερινό συλαλλητήριο υπερ της δημοκρατίας δεν πρέπει να ακουστούν προβοκατόρικα συνθήματα και απευθύνθηκε στον ηγέτη του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου « αν συγκεντρώσεις 100.000 κόσμο εγώ μπορώ να συγκεντρώσω 500.000 και το ξέρεις».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση το CHP αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους. Αποφάσισε να ακυρώσει το συλλαλητήριο στην Ασιατική πλευρά της πόλης και κάλεσε το λαό να συγκεντρωθεί στην περιοχή Μπεσίκτας της Ευρωπαϊκής όχθης για να πραγματοποιήσουν πορεία στην πλατεία Ταξίμ παρουσία του Κιλιτσνάρογλου και δεκάδων βουλευτών.

Η τουρκική ομάδα χάκερ Redhack ως αντίδραση δημοσίευσε στο διαδίκτυο τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών του τουρκικού Κοινοβουλίου όπως και των συζύγων τους με τη δικαιολογία « για να μην βαριέστε όταν σας ρίχνουν δακρυγόνα, παρτε τους τηλέφωνο να τους μιλήσετε».