Τουρκία: Απαράδεκτες οι δικαιολογίες της Ρωσίας για τις παραβιάσεις στην Ιντλίμπ

Η Τουρκία δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την στάση της Ρωσίας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Τσαβούσογλου σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που μίλησε μεταξύ άλλων για την υπόθεση των S-400 και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός πως Ρωσία και Τουρκία έχουν εμβαθύνει στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία τους, σε στρατηγικό επίπεδο, εντούτοις οι «τριβές» υπάρχουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάπαυση πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική Συρία.

Μετά την επίθεση φυλακίου από ένοπλες ομάδες, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό Τούρκων στρατιωτών, η Άγκυρα «έριξε το γάντι» στη Μόσχα, σχετικά με το δικό της μερίδιο ευθύνης ως προς την επιβολή της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή, στην βάση της Συμφωνίας του Σότσι, του Σεπτεμβρίου του 2018.

Τι είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

Ο Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων δήλωσε σήμερα σε έντονο και κατηγορηματικό ύφος πως «οποιαδήποτε δικαιολογία από τη Ρωσία είναι «απαράδεκτη καθώς υποτίθεται ότι είναι εγγυητής της ειρήνης».

Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να επιβάλλουν μια ζώνη αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου θα υπήρχε η εφαρμογή κατάπαυσης πυρός μεταξύ των ενόπλων οργανώσεων που δρουν στην περιοχή.

Λόγω των επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα στην επαρχία Ιντλίμπ, στις οποίες συμμετέχουν και οι καθεστωτικές δυνάμεις, η Τουρκία θεωρεί πως η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» καθώς δεν περιορίζει τις συριακε΄ς δυνάμεις από το να παραβιάζουν την κατάπαυση πυρός.

Με πληροφορίες από: Anadolu