Τουρκία: Oι Κούρδοι απειλούν με διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

  Ο πρόεδρος του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίς Σελαχατίν Ντεμίρτας έστειλες μήνυμα στον Ερντογάν πως και οι Κούρδοι έχουν ανησυχίες για τις εξελίξεις. Κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών αναλυτών στη γειτονική χώρα είναι πως οι Κούρδοι δεν βγήκαν στους δρόμους μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές λόγω της προσπάθειας επίλυσης του Κουρδικού.
« Αφού έχουν περάσει 20 ημέρες ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα της επανάστασης του λαού. Πολλά μέλη του κόμματος μας είναι φυλακισμένα. Οσο παραμένουν στις φυλακές η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού δεν θα προχωρά».
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ

Ο τούρκος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης δήλωσε πως σε ένα άλλο μεγάλο έργο το οποίο θα κατασκευαστεί μελλοντικά θα μπορούσε να δοθεί ένα όνομα όπως του Πιρ Σουλτάν Αμντάλ ή του Γιουνους Εμρέ ( και οι δυο Αλεβίτες). Ο Γκιουλ είχε ο ίδιος ανακοινώσει το όνομα της τρίτης γέφυρας που κατασκευάζεται στο Βόσπορο η οποία θα ονομαστεί Γιαβούζ Σελίμ ο οποίος ήταν ο Οθωμανός Σουλτάνος που οι Αλεβίτες θεωρούν πως τους καταδίωξε και προσπάθησε να τους αφανίσει.