Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

Την αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO για τερματισμό της αποστολής στη χώρα.

Η Άγκυρα παρουσιάζει την κίνηση ως μέρος της διεθνούς συνεργασίας και όχι ως μονομερή απόφαση. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου, αναφέρει ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συμβάλλουν στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και στη διατήρηση της σταθερότητας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή, στο πλαίσιο των διεθνών αποστολών και των διμερών σχέσεων. Με βάση τις εξελίξεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή μας, αποφασίστηκε από τα όργανα του ΝΑΤΟ η απόσυρση της ‘Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ’».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, η αποχώρηση του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών μας που υπηρετούσε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη, ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Στο πλαίσιο του σχεδίου αποχώρησης που εκπονήθηκε από το NATO, η χώρα μας παρείχε επίσης υποστήριξη στις δραστηριότητες αποχώρησης του προσωπικού των συμμαχικών χωρών».

Η ανακοίνωση, ωστόσο, αναφέρεται μόνο στα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής. Ο τουρκικός στρατός διατηρεί δεκάδες θέσεις στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου διεξάγει χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PKK.

Υπενθυμίζεται ότι, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε προς το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στις 19 Μαρτίου 2026, ώστε να παραλάβει τέσσερα μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – αξιωματικούς και υπαξιωματικούς – που βρίσκονταν σε αποστολή του NATO στο Ιράκ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όταν δόθηκε εντολή αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Ιράκ εξαιτίας των ιρανικών βομβαρδισμών, οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν με όλο τον εξοπλισμό τους – μέσω Ιορδανίας – στο Ιντσιρλίκ, από όπου τους παρέλαβε το C-27.