OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Τους 22 έφτασαν τελικά οι απόστρατοι σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

07/04/2021 - 16:38
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Είκοσι δύο απόστρατοι καταδικάστηκαν σήμερα σε ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία αφού κρίθηκαν ένοχοι ότι διαδραμάτισαν ρόλο πρώτης γραμμής στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ακολούθησαν καθαιρέσεις μεγάλης κλίμακας στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 υπόπτους που δικάζονταν από δικαστήριο στην Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε κάνει λόγο αρχικά μόνο για τέσσερις καταδίκες σε ισόβια, όμως δικηγόρος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε στο AFP μετά το τέλος της δικαστικής ακρόασης πως συνολικά 22 απόστρατοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης εφ’ όρου ζωής.

Οι καταγγελίες και οι ποινές

Οι ακριβείς ποινές σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων δεν είναι σαφείς προς το παρόν. Οι ύποπτοι κρίθηκαν ένοχοι για πολλές κατηγορίες, κυρίως για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Η εισαγγελία τους κατηγόρησε επίσης ότι είχαν εισβάλει στις εγκαταστάσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου TRT και είχαν αναγκάσει τους δημοσιογράφους να μεταδώσουν μια ανακοίνωση των πραξικοπηματιών, καθώς και ότι είχαν επιτεθεί στο αρχηγείο του επιτελείου στρατού.

Τον Νοέμβριο, 337 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια κύρια δίκη σε σχέση με αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016.

Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν κυρίως πιλότοι που βομβάρδισαν εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας Άγκυρα, όπως το κτίριο του Κοινοβουλίου, και αξιωματικοί και πολίτες που διηύθυναν το πραξικόπημα από τη στρατιωτική βάση Ακιντζί.

Εξάλλου, 60 άνθρωποι είχαν καταδικαστεί σε διάφορες ποινές φυλάκισης και 75 αθωώθηκαν έπειτα από μια δίκη στην οποία είχαν εμφανισθεί σχεδόν 500 κατηγορούμενοι.

Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

Η απόπειρα πραξικοπήματος στοίχισε επίσημα τη ζωή σε 251 ανθρώπους, εκτός από τους πραξικοπηματίες, ενώ περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν. Το γεγονός αυτό, που σημάδεψε την Τουρκία, οδήγησε σε καθαιρέσεις μεγάλης κλίμακας και τον πρόεδρο Ερντογάν να διευρύνει τις εξουσίες του.

Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου που διαμένει στις ΗΠΑ, αρνείται κάθε ανάμιξη.

Τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016, η Άγκυρα υπήρξε θέατρο ιδιαίτερα βίαιων ενεργειών εκ μέρους των πραξικοπηματιών. Βόμβες από F16 στοχοθέτησαν τρεις φορές την Εθνοσυνέλευση, καθώς και δρόμους γύρω από το προεδρικό μέγαρο και την έδρα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν 68 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες στην πρωτεύουσα. Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σε μια απόπειρα αντίστασης απέναντι στους πραξικοπηματίες στην είσοδο της βάσης Ακιντζί.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αρχές αναζητούν ακατάπαυστα υποστηρικτές τους Γκιουλέν και έχουν προχωρήσει σε καθαιρέσεις τεράστιας κλίμακας που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα κύματα συλλήψεων συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, αν και ο ρυθμός τους έχει γίνει λιγότερο συχνός πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σχεδόν 290 δίκες σε σχέση με την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ τουλάχιστον άλλες οκτώ συνεχίζονται.

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους, επιβάλλοντας ποινές ισοβίων σε σχεδόν 3.000 από αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Σοϊλού
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σοϊλού: «Πάρε τα βρωμερά σου χέρια μακριά από την Τουρκία» – Η φραστική επίθεση κατά του πρέσβη των ΗΠΑ

03/02/2023 - 18:31
Τσαβούσογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Οργή» Τσαβούσογλου: «Εσκεμμένο το κλείσιμο δυτικών προξενείων – Να μας πουν που είναι η απειλή»

03/02/2023 - 12:09
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: ΗΠΑ και ΕΕ μας κάνουν «ψυχολογικό πόλεμο» – Αντιδρά η Άγκυρα για το κλείσιμο πρεσβειών

02/02/2023 - 16:45

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Κατέρριψαν πάνω από τον Ατλαντικό το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι [vid]

ΗΠΑ: Απαγορεύτηκαν οι πτήσεις σε 3 πολιτικά αεροδρόμια – Ετοιμάζεται κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού;

Κως: Διακινητής μεταναστών εν ενεργεία καταδρομέας του Τουρκικού Στρατού

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών σε Αττική Οδό και Εθνική Αθηνών – Λαμίας

Επικοινωνία Σούνακ – Ζελένσκι για την επιτάχυνση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον απερχόμενο ακόλουθο Άμυνας των ΗΑΕ στην Ελλάδα

Foreign Policy: Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντισταθεί στον εκβιασμό της Τουρκίας

Παναγιωτόπουλος: Υπογραφή σύμβασης δωρεάς του Πάρκου Ναυτικής Παραδόσεως στο Ελληνικό Δημόσιο

Top News

Πώς βάζουμε τις αλυσίδες για τα χιόνια και χιονοκουβέρτες - Οδηγίες για πρωτάρηδες

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» - Meteo: Έρχονται χιονοκαταιγίδες - Η πρόγνωση για το επόμενο τριήμερο

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Οι τελικές ημερομηνίες

Αχαϊα: Οι μεγαλύτεροι αμμόλοφοι της Ελλάδας 2 ώρες από την Αθήνα

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert