Τουρκία: Δέχεται πολλαπλές διπλωματικές «επιθέσεις» – Απαντά ο Τσαβούσογλου

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία έχει προκαλέσει διεθνή θύελλα αντιδράσεων, με αρκετές χώρες να παίρνουν θέση ασκώντας κριτική στην απόφαση της Άγκυρας να ξεσπάσει νέος κύκλος αιματηρός συγκρούσεων στην περιοχή.

Αρχικά, η διπλωματία του εμιράτου του Κουβέιτ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η ευρείας κλίμακας χερσαία και αεροπορική επιχείρηση που άρχισε να διεξάγει η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας απειλεί άμεσα τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιφέρεια και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου KUNA.

Η τοποθέτηση αυτή του Κουβέιτ είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με εκείνη αρκετών ακόμη αραβικών χωρών που καταδίκασαν την τουρκική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.

Καταδικάζει ο Καναδάς

Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εναντίον των κούρδων μαχητών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, υπογραμμίζοντας πως απειλεί την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προσπάθειες να περιοριστεί η δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τουρκικά στρατεύματα, μαζί με σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές προσκείμενους στην Άγκυρα, σφυροκόπησαν από αέρος και με πυροβολικό κουρδικές θέσεις χθες, πριν εξαπολύσουν χερσαία επιχείρηση.

«Ο Καναδάς καταδικάζει σθεναρά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία (…). Απευθύνουμε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και προς όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ μέσω Twitter.

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά δεν έχουν αναπτύξει στελέχη τους στη Συρία, περίπου 250 βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις και συνεργάζονται με κουρδικές οργανώσεις.

Το 2016, η καναδική δύναμη είχε εμπλακεί σε μάχες με μέλη του ΙΚ.

«Αδειάζει» την Άγκυρα ο Πομπέο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS χθες Τετάρτη.

Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Στην αντεπίθεση ο Τσαβούσογλου

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απέρριψε με έντονο τρόπο τις επικρίσεις ορισμένων χωρών του Κόλπου για την επιχείρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, κατηγορώντας τις ότι «σκότωσαν» και «προκάλεσαν τη λιμοκτονία αμάχων» στην Υεμένη.

«Σκοτώσατε και οδηγήσατε στη λιμοκτονία τόσους αμάχους στην Υεμένη. Με ποιο δικαίωμα εναντιώνεστε τώρα σε αυτή την επιχείρηση;» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προφανώς ανταπαντώντας στις επικριτικές τοποθετήσεις του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters