Τουρκία: Διχασμένη η κοινή γνώμη για την ικανότητα της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει

Η πλειοψηφία των πολιτών στην Τουρκία πιστεύει ότι ούτε η αντιπολίτευση ούτε η πολιτική της συμμαχία είναι έτοιμες να κυβερνήσουν τη χώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.

Το 47 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν η Εθνική Συμμαχία (Nation Alliance), δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν σε θέση να κυβερνήσουν την Τουρκία, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Gerçek Gündem το Σάββατο.

Όσοι δεν πιστεύουν στη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει, υπερίσχυσαν κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα από εκείνους που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη Συμμαχία της αντιπολίτευσης, που – σύμφωνα με την έρευνα – συγκέντρωσαν το 46 τοις εκατό.

Η έρευνα έρχεται 18 μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγξει τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας στην σχεδόν 20ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο καλπάζων πληθωρισμός και η πτώση της λίρας έχουν προκαλέσει πλήγμα στη δημοτικότητα του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, σύμφωνα με αναλυτές.

Η κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία στην Τουρκία κέρδισε συνολικά το 54 τοις εκατό των ψήφων το 2018, σε σύγκριση με το 34 τοις εκατό της Εθνικής Συμμαχίας που περιελάμβανε το εθνικιστικό Καλό Κόμμα, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας.

Αυτήν τη στιγμή, έξι κόμματα αναμένεται να σχηματίσουν την αντιπολίτευση Nation Alliance πριν από τις επόμενες εκλογές, και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν απέναντι στον Ερντογάν στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: AhvalNews