Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά καταδίκη δημοσιογράφων του Bloomberg

Τούρκος εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινών φυλάκισης 5 ετών κατά δύο δημοσιογράφων του Bloomberg στην Τουρκία. Αιτία, άρθρο τους που δημοσιεύθηκε το 2018 με θέμα την κατάρρευση της τουρκικής λίρας μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Το κατηγορητήριο στο πλαίσιο του οποίου ο εισαγγελέας ζητεί την επιβολή αυτών των ποινών έγινε δεκτό χθες από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο δημοσιογράφοι, οι Κερίμ Καράκαγια και Φερτζάν Γιαλίνκιλιτς, κατηγορούνται ότι επιχείρησαν «να πλήξουν την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας». Την εναντίον τους αγωγή κατέθεσε η Ρυθμιστική και Εποπτική Υπηρεσία του τραπεζικού Τομέα (BDDK).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο 2018. Την στιγμή που η τουρκική λίρα κατέρρεε απέναντι στο αμερικανικό δολάριο εν μέσω διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καταδικάζουμε το κατηγορητήριο κατά των δημοσιογράφων μας, οι οποίοι κάλυψαν με ακρίβεια και πιστότητα το θέμα. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θα τους υποστηρίξουμε στην δοκιμασία αυτή», δηλώνει ο διευθυντής του Bloomberg Τζον Μίκλθουάιτ.

Η δίκη των δύο δημοσιογράφων θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, περί τα πενήντα άτομα κατηγορούνται βάσει αγωγών της BDDK, κυρίως για σχόλια που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με το άρθρο του Bloomberg.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Ερντογάν επικρίθηκε από τα δυτικά μέσα τα οποία κατηγορεί ότι «παραφουσκώνουν» τις οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στους Financial Times για άρθρο τους για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Η τουρκική οικονομία περνά μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και φέτος γνώρισε την πρώτη της ύφεση εδώ και 10 χρόνια, με πληθωρισμό στο 20% και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που έχασε το ένα τρίτο της αξίας της απέναντι στο δολάριο τον περασμένο χρόνο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη συστηματική καταστολή της ελευθερίας του Τύπου υπό τον Ερντογάν. Η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontieres- RSF).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ