Τουρκία: Εισβολή εφοριακών στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μεγάλη επιχείρηση ελέγχου πραγματοποιείται στο διυλιστήριο TÜPRAŞ της Τουρκίας.
Μέλη του Σώματος Δίωξης Oικονομικού Eγκλήματος συνοδευόμενα από 20 αστυνομικούς εισέβαλλαν στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολλές ανταλλαγές μηνυμάτων όπως και πολλά τιμολόγια.
Παράλληλα μέλη του Σώματος πήραν δείγματα καυσίμων από τις δεξαμενές για να διαπιστώσουν αν έχει γίνει κάποιο λαθρεμπόριο. Ο τρόπος εισβολής και ελέγχου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης

Το διυλιστήριο TÜPRAŞ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Τουρκίας και ανήκει στον όμιλο KOÇ που διοικείται από τον Μουσταφά Κοτς.

Στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί πολλοί διαδηλωτές για να γλιτώσουν από τη βία της αστυνομίας είχαν βρει ως καταφύγιο το ξενοδοχείο Divan που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ και ανήκει στον όμιλο KOÇ. Ενώ άλλες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία είχαν αρνηθεί να βοηθήσουν τους διαδηλωτές το συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούσε στους δημόσιους χώρους του πολλούς ανθρώπους. Ένα γεγονός που δεν είχε θετικό αντίκτυπο στην τουρκική κυβέρνηση.

Πριν από δυο εβδομάδες στον τουρκικό Τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα πως ενδέχεται να ακυρωθεί η παραγγελία των 6 κορβετών του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού οι οποίες θα ναυπηγούνταν στα ναυπηγεία που ανήκουν στον όμιλο ΚΟÇ. Μια παραγγελία ύψους 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H επίσημη δικαιολογία είναι πως υπάρχουν ενστάσεις από τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Καθώς για τη ναυπήγηση των πλοίων είχαν προσκληθεί δυο εταιρείες και δεν είχε γίνει ανοιχτός διαγωνισμός.. Οι ενστάσεις κατατέθηκαν δυο μήνες μετά και τον Ιούνιο δηλαδή τις ημέρες που έληγαν τα επεισόδια Γκεζί άρχισαν να διαρρέουν οι πληροφορίες για πιθανότητα ακύρωσης της παραγγελίας.

Ο όμιλος KOÇ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Τουρκίας και διαθέτει τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Τουρκίας στη λίστα των 10 μεγαλύτερων εταιρειών. Ανάμεσα τους η TÜPRAŞ, η βιομηχανία λευκών συσκευών Arçelik, τις αυτοκινητοβιομηχανίες TOFAŞ που παράγει τα αυτοκίνητα FIAT και άλλο ένα εργοστάσιο που παράγει τα FORD . Παράλληλα διαθέτει άλλο ένα διυλιστήριο to AYGAZ. Ο ίδιος όμιλος είναι ο βασικός μέτοχος της ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας Yapı Kredi η οποία είναι η Τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολλές ομιλίες του ανέφερε πως κάποιοι με τα γεγονότα με αφορμή το πάρκο Γκεζί θέλησαν να τον ανατρέψουν και ανέφερε κυρίως «το λόμπι των επιτοκίων» χωρίς να κατονομάσει ποια είναι τα μέλη αυτού του λόμπι.
Στην Τουρκία κάποιοι εκφράζουν τις υποψίες τους για πιθανότητα «οικονομικής τιμωρίας» του ομίλου KOÇ.

Το 2009 είχε διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στο διυλιστήριο του ομίλου DOĞAN , στο PETROL OFİSİ το οποίο διαθέτει και το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής καυσίμων.  Ο όμιλος τότε είχε στην ιδιοκτησία του τις εφημερίδες Hürriyet, Μilliyet, Vatan τα τηλεοπτικά δίκτυα Kanal D, STAR και CNN Türk Όλα τα μέσα αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Ερντογάν . Oı ελεγκτές είχαν επιβάλλει πρόστιμο 4.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς είχαν διαπιστώσει λαθρεμπορία καυσίμων.

Το πρόστιμο ήταν αδύνατο να πληρωθεί από τον όμιλο DOĞAN που αναγκάστηκε να πουλήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τα οποία διέθετε και μετά από τις πωλήσεις αυτές το πρόστιμο μειώθηκε απο την εφορία κατά 80%. Πριν απο λίγους μήνες ο Ερντογάν εγκαινίασε τοn oυρανοξύστη TRUMP TOWER που ανήκει στον όμιλος DOĞAN.

O όμιλος νωρίτερα είχε πουλήσει τις εφημερίδες Vatan, Milliyet και το εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο STAR και είχε σταματήσει τη σφοδρή επίθεση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.