Τουρκία: Έναρξη για την άσκηση «Sea Wolf» – Νέο «μήνυμα» από τον Ακάρ [pics]

Όπως είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες, η Τουρκία είχε προγραμματίσει την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων τόσο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων και αεροναυτικών μέσων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις εν μέσω εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την τουρκική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που συγκέντρωσε τεράστια δημοσιότητα και προβολή, η Άγκυρα είδε σήμερα τη νέα στρατιωτική άσκηση «Sea Wolf 2019» ή αλλιώς «Θαλασσόλυκος» να ξεκινά, ενώ έχει «στα πλάνα» και άλλες ναυτικές ασκήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» θα διεξαχθεί από τις 13 Μαΐου, σήμερα δηλαδή, μέχρι το άλλο Σάββατο στις 25 Μαΐου, με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να έχει αναλάβει την οργάνωση και την εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδίων.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού Ναυτικού, στην άσκηση που λαμβάνει μέρος στην Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα.

Επιπρόσθετα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρησιμοποιηθούν τουρκικά οπλικά συστήματα όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) Simsek, υποβρύχια, φρεγάτες, ναυτικά πυροβόλα, καθώς και μονάδες έρευνας και διάσωσης.

Ως προς τα σενάρια των ασκήσεων αυτά προβλέπουν καταστάσεις κρίσεων, εντάσεων σε θαλάσσιες περιοχές και πολέμου.

«Μήνυμα» από τον Υπουργό Άμυνας Ακάρ

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ σχολίασε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και ύφος, την έναρξη της στρατιωτικής άσκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο στόχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διασφάλιση, διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες».

Στη συνέχεια ο Ακάρ, δήλωσε πως «με αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ενάντια σε FETÖ, PKK / YPG, Daesh» ενώ προσέθεσε ότι » εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Επαναλαμβάνοντας την «αγαπημένη» φράση του, την «Γαλάζια Πατρίδα», ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έστειλε «μήνυμα» αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι » οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι πιο προηγμένες ποιοτικά και αριθμητικά υπέρτερες συγκριτικά με το παρελθόν».

Στη συνέχεια είπε πως » δίνουμε μεγάλη προσοχή στη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το δικαίωμα και το δίκαιο του έθνους μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» καταλήγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή θα συνεχιστούν στην προσεχή περίοδο.

Με πληροφορίες από: Anadolu/ CnnTurk