Toυρκία: Eνδεχόμενο ακύρωσης διαγωνισμού ναυπήγησης κορβετών

  MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Εμπλοκή ενδέχεται να υπάρχει στο σχέδιο Eθνικού Πλοίου της Τουρκίας (Milgem) καθώς τα ιδιωτικά ναυπηγεία της γειτονικής χώρας κατέθεσαν ενστάσεις για όλη τη διαδικασία παραχώρησης.

Τον διαγωνισμό ναυπήγησης 6 κορβετών κόστους 1.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, είχε κερδίσει ο όμιλος Κοç. Σύμφωνα όμως με τον τουρκικό Τύπο, οι εταιρείες κατέθεσαν ενστάσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού και ζητούν εξηγήσεις τους λόγους που που είχαν προσκληθεί μόνο δυο εταιρείες και δεν έγινε ένας ανοιχτός διαγωνισμός.

Ηδη εμπειρογνώμονες του γραφείου του πρωθυπουργού έχουν καταθέσει ερώτημα στη γενική γραμματεία εξοπλισμών και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές πως οι εμπειρογνώμονες έχουν έτοιμη την έκθεση τους και σύμφωνα με αυτή θα καθοριστεί το μέλλον του διαγωνισμού. Σε περίπτωση που δεν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσει ο διαγωνισμός ενδέχεται να ακυρωθεί.

Πάντως πρέπει να τονίσουμε πως ο επανέλεγχος αυτός ενδέχεται να έχει σχέση με τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Τουρκία με το πάρκο Γκεζί. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κατηγορήσει τον όμιλο Κοτς και τον ιδοκτήτη του ομίλου Μουσταφά Κοç καθώς στο ξενοδοχείο Divan που ανήκει στον όμιλο φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σωθούν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε θεωρήσει πως ο όμιλος βοηθούσε τους διαδηλωτές.

Οι έλεγχοι αυτοί και μια ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού ίσως είναι η οικονομική τιμωρία του ομίλου.

Οι πρώτες δυο κορβέτες του σχεδίου MilGem, Ηeybeliada και Büyükada ναυπηγήθηκαν σε ναυπηγεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων . Οι υπόλοιπες 6 θα ναυπηγηθούν από ιδιωτικά ναυπηγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

6 νεές κορβέτες για τουρκικό Ναυτικό

Toυρκία: Κατασκευάζει νεα αποβατικά πλοία