Τουρκία: Έντονη φημολογία για την υγεία του Ερντογάν – Ερωτήματα για εγκεφαλικό – Η «απάντηση» του Αλτούν

Φήμες για την υγεία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναστατώνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

Από τις 4.30 το πρωί κυκλοφορεί στο Twitter hashtag με τη λέξη «πέθανε». Την ίδια ώρα, κυκλοφορεί αντίστοιχα η «απάντηση» ότι πρόκειται για «fake news».

Το όλο θέμα ξεκίνησε από ένα βίντεο του δημοσιογράφου Φατίχ Τεζτζάν ότι «θα ακούσετε κάποιες ειδήσεις σήμερα που θα σας λυπήσουν πολύ, θα σας κάνουν να κλάψετε, αλλά να σταθείτε δυνατοί», χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη.

Το site Haber takvimi στην Τουρκία «πήρε τη σκυτάλη», γράφοντας:

«Έπαθε εγκεφαλικό ο Ερντογάν;»

 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Παλάτι και συγκεκριμένα τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Φαχρετίν Αλτούν, που ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο του Τούρκου Προέδρου, που συνοδεύεται από τη φράση: «Να εμπιστεύεσαι τον φίλο, να φοβάσαι τον εχθρό…».

Το βίντεο δείχνει – θεωρητικά – τον Ερντογάν να αποχωρεί από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Άγκυρα.  Και λέμε «θεωρητικά» καθώς χρήστες του Twitter αναφέρουν πως το βίντεο αυτό είναι παλαιότερο.

Από την πλευρά του βουλευτής του AKP, Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί, έγραψε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ο αρχηγός ήρθε τώρα στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όσοι προσπαθούν να δαγκώσουν θα σπάσουν τα δόντια τους… Μην εμπιστεύεστε τους δαίμονες…».

Επιπλέον οι τουρκικές αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 30 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν αναρτήσεις χρησιμοποιώντας τη λέξη «θάνατος» και τους παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη, σε μια προφανή κίνηση για να σταματήσει η φημολογία σχετικά με την υγεία του Ερντογάν.