Τουρκία: Εντυπωσιάζουν οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την άφιξη του ειδικού απεσταλμένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Άγκυρα προαναγγέλλει η τουρκική εφημερίδa Vatan.
“ H πρόταση που εκπλήσσει»είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου τίτλου της τουρκικής εφημερίδας και αναφέρει πως «για πρώτη φορά φτάνει στην Άγκυρα απεσταλμένος των ελληνοκυπρίων. Ο Aνδρέας Μαυρογιάννης ανακοίνωσε πως θα έχει μια πρόταση έκπληξη για τα Βαρώσια».

Σύμφωνα με την Vatan o Μαυρογιάννης θα προτείνει το άνοιγμα των Βαρωσίων στους κατοίκους της, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ και ως αντάλλαγμα προτείνει το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για να μπορούν οι τουρκοκύπριοι να πραγματοποιούν εμπόριο με την Ε.Ε.

Παράλληλα σύμφωνα με την εφημερίδα ο Μαυρογιάννης, θα προτείνει στην Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και ως αντ΄λλαγμα θα προτείνει το ξεμπλοκάρισμα των κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Ο Μαυρογιάννης έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή τις οποίες αναδημοσιεύει η Vatan.
Οι γείτονες μας αναφέρουν πως η Αμμόχωστος είναι πόλη φάντασμα από το 1974 και αναφέρουν πως τότε διέθετε 45 ξενοδοχεία με 10.000 κλίνες, 99 κέντρα διασκέδασης, 21 τράπεζες και 24 κινηματογράφους.

Η απάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ στις δηλώσεις Μαυρογιάννη ήταν «λάθος θέμα σε λάθος άτομο», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τις δηλώσεις Μαυρογιάννη, ενώ ακόμη δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία που θα πάει στην Άγκυρα.