Τουρκία: Επέβαλε δασμούς στις ΗΠΑ

 Τουρκία θα ξεκινήσει να επιβάλλει δασμούς σε πάνω από 20 αμερικανικά προϊόντα, από αυτοκίνητα έως αντηλιακά ως αντίποινα στους «αδικαιολόγητους» και «αβάσιμους» δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που έθεσε η Ουάσινγκτον, είπε ο υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci.

Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, καρυδιών / αμυγδάλων, καπνού, ακατέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανημάτων και πετροχημικών προϊόντων.

«Το συνολικό δασμολογικό βάρος που επιβάλλεται σήμερα από την Τουρκία στις ΗΠΑ είναι ανάλογο με το πρόσθετο κόστος που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω των δασμών που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Zeybekci.

«Είναι ανάλογες, μετρημένες και σχεδιασμένες να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα το διάλογο».

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η Τουρκία θα επιβάλει δασμούς ύψους 267 εκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ εξάγουν στην Τουρκία.

Οι δασμοί, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη, αποτελούν αντίποινα για την απόφαση του προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς σε ξένους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου. Οι ΗΠΑ λένε ότι οι εισαγωγές μετάλλων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η κίνηση έχει εξαγριώσει τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και η Τουρκία.

Την Παρασκευή, η ΕΕ θα θέσει σε ισχύ δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των μοτοσυκλετών Harley-Davidson.

Πηγή Daily Sabbah