Τουρκία: Επιδιώκει την δημιουργία μηχανισμού επίλυσης προβλημάτων με τις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δημιουργήσει έναν κοινό μηχανισμό για την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε  την Παρασκευή η Hürriyet Daily News.

Ο εκπρόσωπος της τπροεδρίας στην Τουρκία Ιμπραήμ Καλίν αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να σχηματίσει έναν κοινό μηχανισμό για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. «Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αφορά τη δομή και τη διαδικασία αυτού του μηχανισμού και ποια θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η δουλειά μας για αυτό συνεχίζεται», ανέφερε η τουρκική εφημερίδα.

Η ιδέα της δημιουργίας κοινού μηχανισμού προτάθηκε για πρώτη φορά σε μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρώμη.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG στη βόρεια Συρία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και η άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν είναι τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», είπε ο Καλίν στους δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  δήλωσε το Σάββατο ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις αρχές του νέου έτους για να συζητήσει το θέμα των F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 το 2019, μετά την απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα και αργότερα επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας για αυτήν την επίμαχη προμήθεια. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters