OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Εξαπέλυσε νέα πλήγματα στο Ιράκ, απειλεί τη βόρεια Συρία

05/10/2023 - 06:58
Τουρκία - Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως εξαπέλυσε νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, για τρίτη φορά μετά την επίθεση στην Άγκυρα στην οποία τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί την Κυριακή, ενώ νωρίτερα απείλησε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των Κούρδων μαχητών που είναι παρόντες στον συριακό βορρά.

Στην τρίτη τουρκική αεροπορική επιχείρηση καταστράφηκαν 58 στόχοι και πολλοί μαχητές του PKK «εξουδετερώθηκαν» – ο όρος συνήθως σημαίνει πως σκοτώθηκαν –, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Θάμπετ αλ Αμπάσι έφθασε στην Τουρκία αργά χθες βράδυ, σύμφωνα με το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA. Θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η Βαγδάτη καταδίκασε τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, με τον ιρακινό πρόεδρο Άμπντουλ – Λατίφ Ρασίντ να δηλώνει πως ελπίζει να συναφθεί συμφωνία με την Άγκυρα για να επιλυθεί το ζήτημα.

Χθες μετά το μεσημέρι έγινε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών και αξιωματούχων για ζητήματα εθνικής ασφαλείας στην Άγκυρα. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι δράστες της επίθεσης της Κυριακής στην Άγκυρα – σκοτώθηκαν και οι δύο – είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία, διαβεβαίωσε νωρίτερα χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, απειλώντας με αντίποινα τους Κούρδους μαχητές που είναι παρόντες τόσο στον συριακό όσο και στον ιρακινό βορρά. Χαρακτήρισε όλες τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στο PKK και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) «θεμιτούς στόχους», συμπεριλαμβανομένων των «ενεργειακών» υποδομών της περιοχής.

«Συμβουλεύω όλα τα τρίτα μέρη να απομακρυνθούν από τοποθεσίες και πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και τις YPG», διεμήνυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει την οργάνωση YPG, εταίρο των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, «τρομοκρατική» και συριακό βραχίονα του PKK, που επίσης θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους εταίρους της στη Δύση.

Ο Φιντάν «δείχνει» νέες επιθέσεις στη Συρία;

Οι δηλώσεις του κ. Φιντάν πιθανόν αποτελούν ένδειξη πως προσεχώς θα υπάρξει εντατικοποίηση των τουρκικών πληγμάτων στη Συρία.

Ένας από τους φερόμενους ως οργανωτές επίθεσης με έξι νεκρούς το 2022 στην Κωνσταντινούπολη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στη βόρεια Συρία, ανέφεραν χθες Τετάρτη τουρκικά ΜΜΕ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, επιβεβαίωσε ότι «αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών» της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης της βορειοανατολικής Συρίας σκοτώθηκε χθες.

Ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, συμμαχία υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον), ο Μαζλούμ Άμπντι, διέψευσε από την πλευρά του χθες πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είχαν εκπαιδευτεί ή ότι είχαν σχέσεις με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία αναζητεί προσχήματα για να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις της εναντίον της περιοχής μας σε εξέλιξη και να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση», προεξόφλησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απειλή να γίνουν στόχος υποδομές, οικονομικοί πόροι και κατοικημένες πόλεις (…) είναι έγκλημα πολέμου, του οποίου γινόμαστε ήδη μάρτυρες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία εξαπολύει συχνά επιθέσεις με drones στη Συρία. Μεταξύ του 2016 και του 2019, άλλωστε, προχώρησε σε τρεις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος εναντίον των κουρδικών ένοπλων ομάδων και οργανώσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Tags: PKKYPGΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΚΥΠΡΟΣ

Μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο: «Δεν πρέπει να είναι μόνιμες»

16/04/2026 - 20:11
Τουρκία - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Αυξάνεται ο αριθμός των ταξιαρχιών Ειδικών Δυνάμεων

16/04/2026 - 15:51
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία»

15/04/2026 - 20:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Τo 1941 η Γιουγκοσλαβία παραδίδεται στην Γερμανία

Μητσοτάκης: Μίλησε με Νετανιάχου και Αούν μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας Ισραήλ και Λιβάνου

Τραμπ: «Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν – Δεν νομίζω να χρειαστεί παράταση της εκεχειρίας»

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι θα σεβαστεί την 10ήμερη εκεχειρία, αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις

Μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο: «Δεν πρέπει να είναι μόνιμες»

Γαλλικά Rafale αναχαίτισαν τέσσερις φορές σε μία εβδομάδα ρωσικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη στην Βαλτική [vid]

Drone Deal: Μετά την Βρετανία, την Γερμανία και την Ιταλία, ο Ζελένσκι προτείνει κοινή παραγωγή και με την Ολλανδία

Τραμπ: Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν σε 10ήμερη κατάπαυση του πυρός

Top News

Ο Ράμα γονάτισε ξανά μπροστά στη Μελόνι: Το oversized σακάκι και η θερμή υποδοχή - Δείτε βίντεο

Ο Γιάννης Αϊβάζης είναι ξανά ερωτευμένος μετά το διαζύγιο από τη Μαρία Κορινθίου - Πλάνα με τη νέα του σύντροφο

Ο Στράτος Τζώρτζογλου έκλαψε on air: «Με πείραξε πάρα πολύ το βίντεο που μου έδειξαν με τη Σοφία Μαριόλα»

Η Μαρίνα Σταυράκη είναι ερωτευμένη - Ο αγαπημένος της είναι ισχυρός Τούρκος επιχειρηματίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert