Toυρκία: Φακέλωμα αξιωματικών για το αλκοόλ;

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αναστάτωση προκαλούν στον τουρκικό στρατό, οι πληροφορίες που προσπαθεί να συλλέξει η ηγεσία του στρατεύματος για το αν οι αξιωματικοί κάνουν χρήση αλκοολούχων ποτών.

Η τουρκική εφημερίδα Taraf έχει ως τίτλο « η επανάσταση στο στρατό για το φακέλωμα του αλκοόλ» και αναφέρει πως από τον Δεκέμβριο του 2012 στον τουρκικό στρατό διανέμονται ερωτηματολόγια στους διοικητές και ζητούνται πληροφορίες για τους αξιωματικούς που υπηρετούν στα στρατόπεδα. Ζητούνται πληροφορίες «αν είναι καλοί οικογενειάρχες, αν καταναλώνουν αλκοόλ, αν παίζουν τζόγο κτλ». Το ερωτηματολόγιο αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση των αξιωματικών που θεωρούν πως η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να τους φακελώσει. Όσοι δε κάνουν χρήση αλκοόλ κατά την άποψη του ενδέχεται να μπαίνουν στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης.

Το θέμα για τα τουρκικά δεδομένα είναι σοβαρό, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει μια κοσμική, λαϊκή δομή και η ανεξιθρησκία είναι βασική αρχή. Οι αξιωματικοί του στρατού σε κάθε δεξίωση συνήθιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ. Μάλιστα στο παρελθόν το αλκοόλ έχει δημιουργήσει θέματα στις δεξιώσεις του προεδρικού μεγάρου Τσάνκαγια, όπου Γκιουλ, Ερντογάν και οι υπόλοιποι πολιτικοί δεν καταναλώνουν αλκοόλ ενώ οι αξιωματικοί επιδεικτικά κρατούσαν πάντα ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.