Τουρκία για την έκθεση της ΕΕ: «Είναι προκατειλημμένη – Την απορρίπτουμε πλήρως»

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία αντέδρασε έντονα στην δημοσίευση της έκθεσης της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της χώρας, δηλώνοντας πως «την απορρίπτει πλήρως».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την προσέγγιση της ΕΕ στη χώρα μας, η οποία απέχει πολύ από τη στρατηγική της σκοπιά και δεν έχει όραμα. Η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι προκατειλημμένη».

«Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου»

Με επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, λέγοντας πως η έκθεση αντικατοπρίζει «τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις Ελλάδας και Κύπρου, ενώ αγνοεί τις αξιώσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου».

«Είναι ξεκάθαρο για ποιανού συμφέροντα συντάχθηκε η έκθεση. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η πράξη της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο», δηλώνει η Τουρκία.

Καταλήγονας η απάντηση του υπουργείου της γείτονος χώρας, αναφέρει ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να χτυπάει την πόρτα στην Τουρκία μόνο όταν την χρειάζεται, αλλά πρέπει να υιοθετήσει μια σταθεροτερη προσέγγιση». «Δεν θα λαμβάνουμε υπόψη τις εκθέσεις της Επιτροπής μέχρι να συμβεί αυτό», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.