Τουρκία: H Επιτροπή Εξωτερικών ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Φουάτ Οκτάι.

Όπως είπε ο κ. Οκτάι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Τουρκία, μετά την έγκριση του σχετικού πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την 27μελή επιτροπή, το θέμα παραπέμπεται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.